Ще лекуват в Царев брод 37-годишният Божидар Колев, който мислел, че има чип в главата

6-месечно задължително лечение в психиатрията в Царев брод постанови днес районният съд в Бургас за 37-годишния Божидар Колев от Несебър.

Преди десетина дни той нападна без никаква причина и преби 13-годишно момиче и 69-годишна жена в Несебър.

Пострадалата тийнейджърка, която е от София, била на гости на своя приятелка. Непознатият мъж изскочил от храстите и започнал да я блъска. Съборил я на земята и я ритал в главата и тялото. Няколко часа по-късно Божидар ударил възрастна жена, докато чакала на спирка в морския град.

Преди да бъде арестуван, психично болният мъж видял полицейска патрулка, сам влязъл в нея, понеже смятал, че може да полети като със самолет, разкри днес в съда вещото лице, изготвило съдебно-психиатрична експертиза на задържания.

Според д-р Теодора Мешова несебърлията страда от параноидна шизофрения, като за първи път е бил приет за лечение в Центъра за психично здраве през 2013 г.

До сега Божидар на няколко пъти е хоспитализиран, винаги по спешност след серия прояви като скачане от влак, побой над френски турист, когото ударил с камък на плажа, изскачайки чисто гол и други неадекватни действия. Почти постоянно мъжът чувал гласове, които го обиждали или пък го карали да напада определени хора, които "го гледали лошо".

Несебърлията бил убеден, че има имплантиран чип в главата си, който го командвал. Не пиел лекарства, защото смятал, че с тях става като зомби, разкри още д-р Мешова.

Днес той не присъства в съда, тъй като не бил в състояние, уточниха от Съдебната палата.

"Задължително лечение в психиатрията в Царев брод за 6 месеца е твърде дълъг период, аз предложих лечение за срок от 2 месеца, но не бе прието. Жалко, защото законът допуска срокът да се удължи при необходимост", коментира пред 24 часа служебният защитник на Колев адвокат Николай Рачев.

Големият проблем в случая е, че когато напусне болницата, Божидар спира да си пие лекарствата и става агресивен. Сега ще бъде лекуван за 6 месеца, през които ще сме сигурни, че е под контрол, но след това вероятно всичко ще се повтори наново, опасява се д-р Мешова.

37-годишният психично болен мъж нямал роднини край себе си. Майка му, с която живеел, починала преди 2 г.