Скъпи родители, не се обвинявайте, когато в супермаркета вашето дете започне да се тръшка и крещи само защото не е получило това, което е пожелало. Вината не е ваша. Вината не е и на детето ви. Причината е в неговия процес на развитие.

Така започва материал по темата за детското непослушание и детския гняв в германското издание на „Хъфингтън поуст”.

Родителите често определят погрешно способностите на децата си

Децата първо трябва да се научат да контролират чувствата и поведението си – родителите често надценяват възможностите на детето си.  Мозъкът на детето все още не е напълно развит и то първо трябва да се научи да борави с чувствата и да определя последиците от действията си.

Според проучване на американската организация „От 0 до 3” родителите почти не осъзнават това – те възприемат, че децата им от по-рано могат да контролират поведението и емоциите си, отколкото психологическото развитие всъщност им позволява.

71% от запитаните родители смятат, че децата им могат да споделят и разменят играчки с връстниците си, преди да са навършили 3 години. Тези способности в действителност се развиват след 3-годишна възраст.

56% от родителите смятат, че децата им могат да потиснат желанието си да направят нещо забранено, преди да навършат 3 години – това може да се очаква едва от дете на 3 години и половина или 4-годишно дете.

Целият текст четете в mama24.bg