Аутопсията на стотина професионални състезатели по американски футбол разкри, че почти всички са били засегнати от дегенерация на мозъка, свързана с контузии в главата, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за най-широкомащабното изследване за връзката между мозъчните травми, получени при практикуване на най-популярния спорт в САЩ, и хроничната травматична енцефалопатия.

Били изследвани мозъчни тъкани от 202-ма бивши състезатели по американски футбол, които са го практикували като професионалисти в САЩ и Канада, в лицеи, университети или като полупрофесионалисти. 177 от тях били диагностицирани с хронична травматична енцефалопатия. Те практикували този спорт средно 15 години, а средната възраст, на която смъртта ги застигнала, била 66 години. Сред тях имало 111 бивши професионалисти от американската Национална футболна лига. Заболяването било регистрирано у 110 от тях.

Тежката форма на хронична травматична енцефалопатия била идентифицирана по-често сред професионалистите, отколкото сред аматьорите, като например онези, които играели в лицеите, отбелязаха учените от Бостънския университет. 56 процента от бившите състезатели в университетски отбори и бившите полупрофесионалисти, както и 86 на сто от бившите професионалисти били засегнати от тежка форма на хронична травматична енцефалопатия.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association. /