Единствената от Европа в класацията се намира в Париж

В здравеопазването качеството е от значение. Дали ще е образованието на лекарите, компетентността на специалистите, или състраданието на сестрите, всеки един детайл може да бъде от значение, когато се отнася за здравето на пациентите. Макар че работата на всички здравни работници е високо ценена, има някои болници, които могат да бъдат класирани по-високо заради високия си калибър. Изданието meddybear.net събра най-добрите 15 болници в света спрямо насочеността им, успеха на лечението, научна дейност и отношението към пациентите.

15. Ветеранска обща болница в Тайпе, Тайван

Класацията започва с Ветеранската обща болница в Тайпе. Тя е открита през 1958 г. и е спонсорирана и управлявана от Ветеранската администрация в Тайпе. Зданието, което разполага с 3000 легла и още две допълнителни сгради, се използва като учебна болница и предоставя медицинска грижа от най-високо равнище. Тя има забележително добра репутация. Счита се, че в нея за първи път се използва т.нар. гама - нож хирургия (Gamma Knife treatment), както и че е първата в Тайван, която има обособено неврологично отделение. В това по инфекциозни болести пък за първи път в Азия се изолира HIV вирусът.

14. Медицински център “Дякон Бет Израели”, САЩ

Медицинският център получава около 200 млн. долара годишно за разработването на над 800 проекта, което я прави една от най-активните изследователски и учебни болници в САЩ. С 631 легла и едно от най-добрите отделения за изгаряния и травми в страната болницата е използвана от “Харвард” като едно от най-трудните тренировъчни места за проспериращи лекари. Някои от основните им изследователски насоки са свързани с изучаването на диабета и развитието на водещи реконструктивни методи. Центърът е пионер в областта на електрофизиологията, а Пол Зол, който е част от екипа на болницата, има основен принос за създаването на пейсмейкъра и дефибрилатора.

13. Будистка обща болница “Цу Чи”, Тайван

Създавайки “Хуманитарна медицина с уважение към живота”, “Цу Чи” е най-високо оценената болница в цяла Азия. Тя поема едни от най-трудните медицински случаи на континента, провежда значими проучвания относно стволовите клетки и разполага с отлично неврологично отделение. Специфично за медицината, практикувана в “Цу Чи”, е специалното внимание, което се обръща на облекчаването на болката на пациентите, понеже тя е считана за най-тежката форма на страдание. Болницата често приема бедни пациенти, без да изисква заплащане от тях, като се издържа основно от дарения.

12. Медицински център “Диър'с Хед”, САЩ

Разположена в Солсбъри, Мериленд, “Диър'с Хед” е единствената болница за дългосрочно лечение и гериатрия, включена в класацията. Тя осигурява едни от най-добрите условия за живот и дългосрочна грижа, прилагайки интердисциплинарен подход към хроничните заболявания. Според няколко агенции грижата и състраданието към възрастните хора в старческия дом са на най-високо ниво.

11. “Провидънс Хелт енд Сървисис”, САЩ

Разположена близо до град Рентън, Вашингтон, здравната клиника е болнична верига, която се простира в над 5 щата на тихоокеанския бряг. Тя предлага общи прегледи по домовете и отделя над 200 млн. долара за безплатно или по-евтино лечение, което я прави едно от най-големите благотворителни здравни заведения в света. “Провидънс” има сгради на повече от 250 места, като почти всяка от тях разполага с допълнителни съоръжения.

10. Пресвитерианска болница в Ню Йорк, Долен Манхатън, САЩ

Първоначално замислена като болница за бедни жени и деца, днес Пресвитерианската болница Ню Йорк приема по 100 хил. пациенти на година и третира заболявания, вариращи от хронични състояния до тежки ракови случаи. Освен че осигурява изключителни грижи, това е едно от най-добре подготвените заведения за оказване на бърза помощ и справяне с бедствени положения. Атаката на 11 септември, случила се съвсем близо до болницата, е отлично доказателство за това. Вследствие на атаката е създадено отделение по обеззаразяване, проектирано по модела на това в Медицински център “Зедек” в Йерусалим, Израел.

9. Раков център “Мемориал Слоан Кетеринг”, САЩ

Разположеният в Манхатън “Мемориал Слоан Кетеринг” е смятан ако не за най-добрия, то за втория най-добър раков център в света. Това донякъде е иронично, тъй като един от първите директори на центъра е Корнелиус Родс, бивш ръководител на Американската програма за химически оръжия, които, освен че са смъртоносни, често са и канцерогенни. Раковият център си сътрудничи с университета “Корнел” и други медицински училища в провеждането на проучвания чрез компютърни технологии, опитвайки да моделират биологични молекули и тяхното взаимодействие.

8. Асистентска обществена болница в Париж, Франция

Със своите 52 самостоятелни отделения в повече от 44 съоръжения парижката Асистентска обществена болница е, меко казано, огромна. Болницата работи със седем медицински училища. Студентите имат възможността да натрупат богат опит, тъй като заведението приема повече от 5 млн. пациенти годишно. Едно от прилежащите съоръжения е Главната болница в Париж, най-старата оперираща болница в света, открита в средата на XII в.

7. Масачузетската обща болница, САЩ

Масачузетската обща болница, разположена в Бостън, е партньор на Медицинското училище на “Харвард” и еднa от първите институции, използвали анестезия по време на операция. Една от най-забележителните особености на тази болница е, че тя е създала свой собствен програмен език - MUMPS, използван за организация и съхранение на досиетата на пациентите. Освен това тя е една от първите болници, адаптирала компютрите като средство за критични случаи. В момента там се провеждат проучвания върху имунологията и се създават ваксини и методи за лечение и превенция на СПИН. 11 специалисти, работили в заведението, са нобелови лауреати.

6. Раков център “М.Д. Андерсон”, САЩ

Научните работници в “М.Д. Андерсон” наброяват населението на цяла държава, тъй като центърът си партнира с университета “Тексас A&M”, Медицинския колеж “Байлор” и Тексаския унивеситет. Приоритет на тази институция е изучаването и откриването на алтернативни лечения на раковите заболявания, което я прави най-добрият онкологичен център. Освен че разполага с топлекари, болницата се слави и с едни от най-добре обучените медицински сестри в света, всички специализирали се в онкологичните заболявания.

5. Медицински център “Мериленд университет”, САЩ

“Мериленд университет” е огромен учебен институт, който разполага с повече от 1000 лекари, които не само работят, но и преподават. Освен това той разполага с травма - център първа степен. Центърът предлага обучение на стажанти от цял свят за лечение на наранявания вследствие на транспортни произшествия и насилие и разполага с първия в света център за шокови травми. “Мериленд университет” провежда и една от най-големите програми за трансплантация на бъбреци. Поради това центърът е специализиран в неврологията и свързани с нея операции, с които малко други институции могат да се похвалят. Повечето от проучванията на болницата са свързани с трансплантациите. Един от най-сложните методи, създадени от тях, е едновременна трансплантация на сърце и черен дроб.

4. Клиника “Мейо”, центровете “Рочестър” и “Скотсдейл”, САЩ

Центровете на клиника “Мейо” са класирани на челно място от издания като “Ю Ес Нюз енд Уърлд Рипорт” главно заради отделенията им по неврология, ендокринология и гинекология. Тези центрове са и единствените в Америка, получили оценка 5 звезди от Centers for Medicare and Medicaid Services, който оценява главно според нивото и икономическия аспект на лечението. Клиниката разполага с персонал от над 4000 отдадени на науката лекари, които правят проучвания основно върху това как протича едно заболяване, както и върху вирусологията. Усилията на “Мейо” са насочени и върху бъдещето на общественото здраве от гледна точка на своевременно и ефективно третиране на епидемии.

3. Медицински център “Джонс Хопкинс”, САЩ

Медицинското училище и болница “Джонс Хопкинс” е едно от най-известните учреждения за медицинска експертиза в света. Центърът е смятан за най-добра болница на планетата повече от 20 г., като от него водят началото си направления като неврохирургията и кардиохирургията, както и модерното медицинско образование, което включва практика в болниците. В по-новата си история “Джонс Хопкинс” може да се похвали и с първите операции за смяна на пола от мъж към жена. Освен това е пионер в изучаването на рестриктивните ензими, което е довело до някои върхове в медицината като техниката за редактиране на гени CRISPR и цялата сфера на генетичното биоинженерство.

Детска изследователска болница “Св. Джуд” в Мемфис, Тенеси, лекува пациентите си безплатно.
Детска изследователска болница “Св. Джуд” в Мемфис, Тенеси, лекува пациентите си безплатно.

2. Детска изследователска болница “Св. Джуд”, САЩ

Базирана на идеята, че никое семейство не трябва да плаща от собствения си джоб за лечението на децата си, “Св. Джуд” е една от най-добрите болници в света, която напълно въплътява представата за състрадателност. С разходи от около 1 млн. долара дневно “Св. Джуд” разчита на дарения на хора, компании и организации. Класирана е като една от най-добрите учебни болници в Америка, а изследователското им отделение не може да се сравни с никое друго. Болницата инвестира много в бъдещето на педиатричната наука и създава най-добрата тренировъчна програма за студенти. “Св. Джуд” поддържа отношения с много болници по света, като една от последните в списъка е Детският раков център в Бейрут, Ливан.

1. Клиника “Кливланд”, САЩ

Начело на класацията за най-добри болници за 2016 г. е клиника “Кливланд”. Нейната история много напомня на тази за Пепеляшка, тъй като само преди две години тя е класирана сред най-лошите американски болници спрямо равнището на сигурност и е на едно от последните места в топ 100 спрямо нивото на лечение. През 2014 г. “Медикеър” дори започва да прекратява отношения с клиниката, което е щяло да ѝ струва повече от един милиард долара. Но от 2016 г. условията в болницата се подобряват значително. Световноизвестното им кардиологично отделение става все по-добро с времето и се сдобива с нови технологии. Клиника “Кливланд” разполага с 18 кампуса, разпръснати из Америка, Канада и дори в Абу Даби.