Петима пациенти са потърсили лекарска помощ в Отделението по токсикология във Варна след убождане от морски дракон тази година. Това каза за Фокус доц. д-р Снежа Златева, ръководител на Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии към Военноморска болница – Варна.

Случаите на убождане от рибата морски дракон намаляват, като през минали години през сезона са лекувани около 50 души. Доц. д-р Златева допълни, че повечето рибари вече са предупредени и знаят да се пазят. „Но ако бъдат убодени, защото шиповете са отровни, тогава наистина трябва да потърсят лекарска помощ, за да се проведе целият спектър от лечение, за да няма късни усложнения“, подчерта доц. д-р Снежа Златева.

Морският дракон обитава дъната на водоемите, като ползва за укритие пясъка. В него заравя цялото си тяло, освен очите, за да дебне плячката си. По наши води се среща в песъчливото дъно на Черноморското крайбрежие. Тялото има клиновидна форма, а размерите му достигат тези на морско попче. Морският дракон е една от отровните риби в Черно море. В основата на първата гръбна перка има трилъчев шип с отровни жлези, които функционират дори тогава, когато рибата е мъртва. Отровата й не е смъртоносна, но създава болезнено усещане при убождане. Ако не се вземат навременни мерки и не се потърси лекарска помощ, може да доведе до сериозни последствия – засягане на кости, парализа и увреждане на стави.