Деветгодишно момиче от Южноафриканската република стана третото дете в света, успяло да надвие вируса на СПИН, съобщи в. “Дейли мейл”. Момичето е било заразено с ХИВ още от раждането си и било подложено на терапия, когато било на 9 седмици.

Детето е преминало десетмесечен курс на лечение, след който не е взимало повече лекарства. При момичето не са били забелязани признаци на активност на вируса в продължение на 8 и половина години. В резултат на лечението се наблюдава дълготрайна ремисия, уточниха експерти.

Повечето пациенти се нуждаят от лекарства ежедневно, за да се борят с ХИВ. Лекарите се надяват, че с този случай ще могат да намерят отговори, които да доведат до създаването на ново лекарство или ваксина за спиране на вируса.

“Не вярваме, че само антиретровирусната терапия може да доведе до ремисия. Наистина не знаем каква е причината, поради която това дете е постигнало ремисия. Смятаме, че причината е или генетична, или свързана с имунната система”, заяви д-р Айви Виолари, шеф на педиатричните изследвания за ХИВ в Йоханесбург.

Ранната терапия е излекувала от СПИН деца 2 пъти преди това. През 2010 г. бебе от САЩ е било поставено на лечение по-малко от 30 часа след като се родило. То продължава терапията си до 18-месечната си възраст. На 27-ия месец обаче вирусът отново се появил в кръвта му. Случаят става известен като “Бебето Мисисипи”. Във Франция дете, родено с ХИВ през 1996 г., не показа признаци на вируса повече от 11 години. То започнало лечение, когато било на 3 месеца и спряло терапията на 7 години.

СПИН е болест, кято прогресивно намалява ефективността на имунната система, правейки болния уязвим за инфекции и тумори.