Рокади в болниците в цялата страна е започнало здравното министерство. Със заповед на здравния министър проф. Николай Петров от четвъртък е съкратен директорският борд на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“, заявиха за "24 часа" от МЗ.

Директорът й проф. Асен Балтов запазва поста си към момента, а бордът ще остане само с трима души - директорът, представител на МЗ и доц. Христо Шивачев, който е детски хирург в болницата.

Подобна рокада вече е направена и в Александровска болница, но предстои това да се случи в още десетки лечебни заведения в цялата страна, уточниха от здравното министерство. Идеята на проф. Петров е навсякъде бордът на директорите да се състои от трима човека, а не от пет, каквато промяна въведе служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев.

С намалянето на началниците се цели единствено да се намалят харчовете. Излишни пари се дават за още двама души в борда, обясниха за "24 часа" от МЗ.

Рокадите не са част от предстоящи проверки, които здравното министерство ще прави по отношение на финансовото състояние и начина на ръководене на болниците. В началото на юли, на заседание на парламентарната здравна комисия, проф. Петров разкри, че според доклад на ведомството само три болници в страната са на печалба. Тогава здравният министър обяви, че вероятно ще има персонални промени в ръководствата на болниците, без да уточни кои.

На същото заседание проф. Петров заяви и че здравното министерство подготвя обща сратегия за развитие на болничната помощ, която да включва правила за формиране на работната заплата, стопански разходи, както и такива за медицински изделия и лекарства. Рокадите, които се извършват в момента са именно част от тази стратегия.