Първото дете в света, на което бяха присадени две ръце, може да се храни, да пише и да се облича 18 месеца след хирургичната операция, увериха лекари, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за първата равносметка за тази трансплантация, извършена през юли 2015 г. от 40 лекари в САЩ. Хирургичната интервенция продължи 10 часа и бе последвана от няколкомесечна терапия и психологична подкрепа. През въпросните 18 месеца американчето Зион Харви, което днес е на 10 години, преживя трудни мигове, свързани с агресивно лечение срещу отхвърлянията на присадките и с усилия да му се помоге да си служи с новите две ръце, отбелязват лекарите, предава БТА

След края на този период той може да пише, да се храни и да се облича сам.

"Изследването ни показва, че трансплантацията на ръце е възможна, когато е грижливо подготвена и подкрепена от екип от хирурзи, специалисти по присажданията, терапевти, психолози, социални работници - заяви Сандра Амарал от Педиатрията във Филаделфия, където е извършена операцията. - 18 месеца след трансплантацията детето е по-независимо, може да извършва ежедневните дейности и що се отнася до ползването на присадените две ръце, продължава да постига напредък с помощта на терапевти и чрез психосоциална подкрепа."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".