Имунотерапия позволи да се отстранят ракови клетки или да се намали броят им у над 70 на сто от пациенти, засегнати от най-често срещаната форма на левкемия, за които стандартните терапии са неефикасни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало 24-ма пациенти. Повечето от тях се подложили безуспешно на терапия с лекарството ибрутиниб, създадено от лабораторията "Янсен-Силаг" и одобрено от Американското управление за контрол на храните и лекарствата. Лекарството не спряло развитието на заболяването. При прилагането на стандартни терапии подобни пациенти са с кратка продължителност на живота, отбелязаха учените, предава БТА.

"Не бе ясно дали форма на имунотерапия, която използва имунни клетки от пациента, може да е ефикасна за тези пациенти от високорисковата група - заяви ръководителят на изследването д-р Камерън Търтъл от центъра за онкологични изследвания "Фред Хъчинсън" в Сиатъл. - Резултатите от клиничните опити с този вид имунотерапия са много обещаващи за хората, засегнати от хронична лимфоидна левкемия, за които лечението с ибрутиниб е било неефикасно."

Терапията се състои в отнемане на имунни клетки, наречени Т лимфоцити, от пациента и модифицирането им, за да могат да разпознаят мишена по повърхността на ракови клетки. Модифицираните Т лимфоцити след това са инжектирани в кръвта на пациенти, където се размножават, атакуват и унищожават ракови клетки.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology.