Лятото е сезон с разходки на открито и плаж. Дългото прекарване на открито крие риск от болезнени слънчеви изгаряния и досадни ухапвания от насекоми. На пазара има много продукти, които се предлагат за облекчаване на дискомфорта, но можем да потърсим решението у дома - като погледнем какво имаме в кухнята

При слънчево изгаряне

Най-добре е да избягваме слънчевото изгаряне. За това може да помогне дори диетата - да се храним с богати на антиоксиданти продукти, да носим защитни дрехи, шапка и очила. Но, ако все пак изгорим, има много възможни домашни лекове, които да използваме. Гелът от алое вера и ябълковият оцет са сред най-разпространените натурални методи в такива ситуации, но има и други средства за облекчаване на болката. Нанасянето на яйчен белтък върху изгорялото място ще облекчи трайно болката и ще намали последиците от изгарянето. Белтъкът се отделя и втрива в кожата, като се оставя да изсъхне. Ако е възможно, е добре да оставим белтъка върху кожата за цялата вечер. След баня, или ако болката се завърне, можем да повторим процедурата.

При ухапвания от насекоми

Сърбящите ухапвания от комари и други насекоми са много досадни. Корите от банан са натурален лек, който осигурява бързо и трайно облекчение от сърбежа и болката, а и ще намалят подуването в следствие на ухапването. В началото кожата ще бъде малко лигава, затова е важно да оставим банана да изсъхне. След това не бива да изплакваме, но, ако е необходимо, нанасяме отново през няколко часа.