Те са здравословни и, комбинирани правилно, изключително вкусни

На практика можете да ги приготвите от всичко, което режете в купата си за салата - моркови, краставици, спанак, цвекло, целина, домати.

Сокове от зелено-листни зеленчуци. Спанак, лапад, маруля, коприва са най-подходящи за детоксикации, защото хлорофилът, който се съдържа в тях, извежда натрупаните шлаки от черния дроб и подобрява кръвотворенето.

Сок от моркови. Само 2-3 чаши от него седмично могат да доставят необходимото количество витамин А. Препоръчва се на майките кърмачки, подрастващите, а и на всички нас, тъй като подпомага възстановяването на органите и тъканите в организма, включително зрението и кожата. Той е ефективно профилактично средство срещу стареене, акне и други кожни заболявания.

Доматен сок. Известен е с противораковите си свойства. Консумиран редовно защитава кожата ни от ултравиолетовите лъчи. Вкусът му става още по-приятен, ако добавите няколко капки “Табаско” или щипка кайенски пипер.

Сок от краставици. Съдържа около 98 процента вода. Използва се като природно диуретично средство, заради високото съдържание на калий. Останалите минерали се грижат за здравината на костите и зъбния емайл (калций и форфор) и подобряват настроението (магнезий). Благодарение на това сокът от краставица освежава не само тялото, но и духа. Краставичният сок е едно от най-популярните средства в домашната козметика. Стяга и почиства кожата, избистря тена и изсветлява пигментните петна. Подсилва растежа на косата и заздравява ноктите. Най-добре се съчетава със сокове от моркови и спанак.

Сок от цвекло. Без преувеличение може да се нарече универсална панацея. Той стимулира образуването на червени кръвни телца и е най-доброто средство за подобряване състава на кръвта. Идеална напитка за всички спортуващи, тъй като повишава издържливостта на мускулите. Стимулира разграждането на мазнините. Сокът от цвекло предпазва от свободните радикали и от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчителната му дневна доза е половин чаша, но за съжаление не на всеки се нрави специфичният му вкус. Затова най-добре да се смесва с други зеленчукови или плодови сокове.

Сокът от целина. Има силно ободряващо действие, особено в летните жеги. За разлика от енергийните напитки ефектът му не е краткотраен. Ако се приема редовно, засилва паметта и предпазва от деменция. Препоръчва се също за понижаване на кръвното налягане, облекчава пристъпите на мигрена и намалява лошия холестерол. Освен това е беден на калории и захари, което го прави подходящ както за диабетици, така и за всички, които се борят с излишните килограми. Най-приятни са комбинациите с морков и ябълка или доматен сок.