Лятото е време за закаляване, събиране на сили и здраве за цялата година

Д-р Емилия Бенова

Ходенето боси е най-достъпната от всички закаляващи процедури. Първият вариант на това закаляване е ходенето боси по влажна трева. При това няма значение от какво е мокра - вода, дъжд. Колкото по-влажна е тревата, колкото по-продължително и често изпълнявате тази процедура, толкова по-добри ще са резултатите.

Времето за разходка трябва да е от 15 до 45 минути. След края на разходката не бързайте да подсушите краката си. Походете 10-15 минути по пясък или по каменна настилка. Същият закаляващ ефект има и при ходене по мокри гладки камъчета. На хора със студени крака, боледуващи често от ангина, бронхит, катар, страдащи от главоболие се препоръчва да ходят боси колкото може по-често.

Ходенето боси има не само закаляващ, но и оздравителен ефект. При ходене боси по окосена трева се въздейства на активните точки на стъпалото. Върху стъпалото са разположени проекционни точки на всички вътрешни органи. Тези точки активно се използват в рефлексотерапията. Когато ходите боси, се подобрява циркулацията на кръв в краката, активизира се работата на всички вътрешни органи. В резултат се подобрява самочуствието, повишава се тонусът на организма.

Ходенето боси няма никакви противопоказания. То е еднакво полезно както за здрави, така и за болни хора. При него се възстановява енергийният баланс в органите.