Лекарите спасиха бебето, майката - на командно дишане

Лекари от Сливен и Стара Загора оперираха по спешност пострадала при катастрофа бременна жена, операцията продължи 10 часа, съобщиха днес от областната болница "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

34-годишната Бинас Хасанова от сливенското село Жълт бряг била докарана във вторник около обяд в критично състояние с травми на главата и крайниците. В спешната операция участвали гинеколози, ортопеди и неврохирурзи, от старозагорската болница "Тракия" към операционния екип се включили и съдови хирурзи. Заради състоянието на жената медиците решили, че се налага раждане чрез секцио. То било извършено успешно, роденото с тегло 2,8 килограма момиченце е в добро състояние. Майката е в отделението по реанимация, засега е на командно дишане, а опасността за живота й не е преминала.

Катастрофата с бременната станала около 10,45 часа през същия ден недалеч от град Шивачево. Бинас и 37-годишният й съпруг Ахмед тръгнали със семейния си автомобил "Пежо" от Жълт бряг към текстилната фабрика в Твърдица, където работела жената, за да занесат там медицинското, с което бъдещата майка трябвало да излезе в отпуск по майчинство. Внезапно съпругът, който бил зад волана, изгубил контрол над колата и тя катастрофирала самостоятелно, като излязла извън пънтоно платно. Образуваното досъдебно производство по случая ще изясни причините за инцидента, но по данни на полицията пробата на шофьора за алкохол е отрицателна.

В село Жълт бряг описват двамата съпрузи като кротки хора, които създали свое семейство около Нова година. Бебето било чакано с нетърпение, за Бинас раждането щяло да е първо. В селото, където живеят около 500 души, предимно мюсюлмани, се молят младата жена да оцелее. Местният ходжа вече отслушил молитва за нейното спасение.

От болницата в Сливен съобщиха още, че в реанимацията там е настанено момченце на година и 11 месеца, което паднало от 4 метра височина. Неговото състояние е добро.