Най-възрастният лекар в България, 95-годишният микробиолог д-р Йордан Танев, получи отличие за един от лекарите, на които българските пациенти се доверяват. Това стана на официалната церемония, по инициатива на в "24 часа, "Лекарите, на които вярваме", която се проведе в пленарната зала на Народното събрание. Поздравления към него отправиха издателят на в. "24 часа", Венелина Гочева и здравният министър проф. Николай Петров. Плакетът бе връчен от председателя на парламента Димитър Главчев. Признанието към д-р Танев бе съпроводено с много аплодисменти и изправяне на крака от страна на всички гости в залата. 

Наградени бяха още полк. проф. Венцислав Мутафчийски, изпълняващ длъжността началник на Военномедицинска академия, от Клиниката по ендоскопска хирургия и д-р Весел Кантарджиев, началник на Отделението по дерматология във ВМА, доц. Валерия Хаджийска, началник на Клиниката по нуклеарна медицина и проф. Борис Богов, началник на Клиниката по нефрология, двамата от УМБАЛ "Александровска". Отличие получиха и доц. Христо Шивачев, началник на клиниката по детска хирургия, и д-р Златин Пенев, детски ортопед-травматолог от "Пирогов". За първи път в инициативата на в. "24 часа" бяха включени номинации и на стоматолози. На официалната церемония отличие получи д-р Деница Пенева, един от млад и обещаващ стоматолог от Велико Търново, специализирала с най-висок успех в чужбина.

Своите плакети получиха и всички останали 402-ма лекари, включени в новото, най-голямо издание на книгата "Лекарите, на които вярваме".

Инициативата на в. “24 часа” стартира през 2011 г., когато доверието между лекари и пациенти бе тръгнало критично надолу. Целта на нашата кампания е да покажем, че то не може и не трябва да бъде изгубено заради отделни случаи на лекарски грешки или скандално отношение към пациенти. Горчивина остава и след зачестяващите случаи на агресия от страна на пациенти към лекари.

В заздравяването на доверието трябва да участваме всички, защото добрите лекари са част от националното богатство. В последните години то изтича към други европейски страни поради по-добрите условия за работа и развитие на медицинските кадри.

Бъдещето им у нас може да бъде предвидимо, младите български лекари тук имат дори по-добри шансове за напредък в кариерата, сочат примери от инициативата “Лекарите, на които вярваме”.

Медицината е екипна работа и лекарят е най-успешен, а пациентът - най-сигурен, когато зад гърба им стои стабилна структура. Да си пазим и добрите болници, също е инвестиция в бъдещето.

Кампанията на “24 часа”, която отличава най-добрите медици в България, стартира през 2011 г. Оттогава всяка година “24 часа” дава думата на доволните пациенти - да номинират своя лекар - този, който с професионализъм и добро отношение е заслужил доверието им. И когото биха препоръчали без резерви на други пациенти.

Тази година книгата “Лекарите, на които вярваме” е най-голяма - съдържа 409 имена на специалисти от различни области в медицината.

За първи път в

кампанията на

“24 часа” бяха

номинирани и

дентални лекари

Всички те са попаднали в класацията благодарение на своите пациенти. Да вярваш на лекаря си, е половината от пътя към успеха на всяко лечение, казват старите доктори.

“24 часа” добавя още полезна информация за читателите - за първи път в изданието пациентите ще открият и кои са най-новите постижения в отделни области - онкологията, дерматологията, кардиологията и хирургия.

В този том на “Лекарите, на които вярваме” са отразени номинации до пролетта на 2017 г. В. “24 часа” е отворен за следващите имена на добри лекари.

Новото издание “Лекарите, на които вярваме” ще бъде на пазара от сряда, 27 юни, търсете го по добрите павилиони за вестници и големите книжарници.  Димитър Главчев, министър Николай Петров и шефката на здравната комисия Даниела Дариткова слушат химна в началото на церемонията

Димитър Главчев, министър Николай Петров и шефката на здравната комисия Даниела Дариткова слушат химна в началото на церемонията
Д-р Йордан Тенев в пленарната зала на Народното събрание
Д-р Йордан Тенев в пленарната зала на Народното събрание
Зъболекарката Деница Пенева се присъединява към наградените лекари
Зъболекарката Деница Пенева се присъединява към наградените лекари
Всички отличени лекари на парламентарната трибуна
Всички отличени лекари на парламентарната трибуна