Увеличават се случаите на отлепена ретина заради дехидратация на организма в горещините, съобщиха от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. По един на ден с такава диагноза претърпява операция.

"Болшинството от пациентите са на 50-60 г. Когато човек е физически активен и не пие достатъчно вода, естествената тампонада на ретината се нарушава, тя се разкъсва и отлепва" обясни шефът на очната клиника проф. д-р Нели Сивкова. По думите й това не е свързано с болка и зачервяване, затова обикновено се търси медицинска помощ, когато окото спира да вижда. В рисковата група са хора с високо късогледство и фамилна обремененост, както и оперирани от старческо перде.

"Освен прием на много течности, важно е да се наблюдава зрителното поле на всяко око. При растящ дефект трябва да се направи консултация с офталмолог", съветва проф. Сивкова. Заради жегите в клиниката са зачестили и случаите на "презряла катаракта" при възрастни над 70 г., на които преди време е било премахнато перде само на едното око. Другото не е проследявано и така се е стигнало до проблема.