В наши дни изобилието в магазините само ни обърква какво да купим, а от написаното на опаковките често не ни става ясно дали храната е полезна или не. За да се ориентираме по-лесно в пазаруването потърсихме за консултант Богомил Николов, изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Активни потребители“.

Г-н Николов, как да се пазим от нитрати и пестициди?
Най-голяма концентрация на нитрати има в стеблата на зеле, марули. Затова основата, която е по-светла на цвят и децата много обичат да похапват, трябва да се изрязва. Кисненето във вода също има добър ефект върху зеленолистните, макар и малък. Ако сложим краставица във вода предварително трябва да я обелим. Факт е, че до 2007 г. и присъединяването ни към ЕС имахме много по-строги норми за съдържание на нитрати, но тъй като ЕС е по-либерален в това отношение, сега нормите са по-ниски. За да разберем дали плодовете и зеленчуците имат нитрати, може да проверим с тест ленти, които всеки може да си поръча по интернет. С тях се натърква течността от зеленчука и те потъмняват при наличие на нитрати.

Говори се, че портокалите и мандарините се доставят зелени и се пръскат с препарати, за да придобият оранжев цвят. Вярно ли е?
Случва се те да се наберат зелени и да се пръскат, за да издържат по-дълго до стигането им в магазина. Може да разберем дали плодовете са пръскани, когато хванем портокал и пръстите ни се оцветят. Но това не е страшно. Просто трябва добре да мием плодовете преди да ги белим.

Кои плодове и зеленчуци са най-защитени от пестициди и химически обработки?
Плодовете от многогодишни растения като ябълки и сливи са по-защитени. По-засегнати са бързорастящите салати, ягоди, които се отглеждат в парници и се торят интензивно.
Що се отнася до картофите, най-неугледните и кални в магазините обикновено са българските. Добре е търговците да се погрижат за външния им вид, защото хората си купуват тези, които изглеждат добре, дори да са дошли от другия край на света.


за какво да внимаваме в опакованите храни и как да избираме отделните продукти четете на mila.bg