Д-р Емилия Бенова

Знаем ли как да се храним здравословно през лятото? От какви вещества се нуждае организмът ни, за да сме свежи и заредени с положителни емоции през горещия сезон?

След зимните месеци, когато се яде по-тежка храна, заменянето й с по-лека диета през летните горещини действа изключително благоприятно и разтоварващо на организма.

Хранете се 5 пъти на ден.

Приемайте ежедневно достатъчно течности: 2-2,5 литра вода, фреш, чай, кафе, мляко, млечни напитки. Чудесна напитка за горещите летни дни е леко подсоленият айрян, защото така се набавят не само вода , но и минерали.

За източник на протеини изберете риба, морски дарове, птиче месо и месо без видими мазнини. Приготвяйте ги варени, на пара или печени, избягвайки пърженето.

Добре е да се ограничи приемът на наситените мазнини (червено месо, пълномаслени сирена, краве масло) и да се допълни с по-здравословни моно- и полиненаситени мазнини, които се намират в зехтина, суровите ядки и семена. Не забравяйте, че ежедневно трябва да доставяме с мазнините между 20% и 35% от дневните калории, но е важно това да са добрите типове мазнини, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Приемайте храни, които са богати на антиоксиданти - зелен чай, зеле, броколи, чесън, лук, праз. Натуралните антиоксиданти укрепват имунната система и я правят устойчива на вируси и инфекции, забавят процесите на стареене и подпомагат зрението.

Ежедневно консумирайте пълнозърнести зърнени храни и техни продукти - пълнозърнест хляб и паста, кафяв ориз, овесени ядки, трици. Те са отличен източник на разтворими и неразтворими фибри, които са важни за оптимално функциониране на стомашно-чревния тракт.

Бъдете физически активни всеки ден - ходете пеша, изкачвайте стълби или спортувайте по 30 минути два пъти седмично. Спортът зарежда с положителни емоции и хормони на щастието, прави ни по-работоспособни и здрави.

Ежедневно консумирайте поне 500 г плодове и зеленчуци. Избирайте различни по цвят - зелени, жълти, оранжеви, червени, тъмночервени. Те са естествен източник на витамини, алкализиращи организма минерали и антиоксиданти.

Яжте поне 2 пъти седмично бобови храни - боб, леща, нахут. Те са чудесен източник на протеини, разтворими фибри и бавноусвоими въглехидрати.

Наслаждавайте се на храната. Хранете се бавно и с удоволствие. Отделяйте поне 30 минути за хранене в приятна обстановка. Това допринася за доброто храносмилане и по-бързото засищане с по-малко храна. Избягвайте да се храните, докато работите или сте в движение.