Д-р Емилия Бенова

Ако ви накарат да изброите няколко полезни за здравето напитки, няма да ви се налага много да мислите - фрешове, натурални сокове, билкови чайове, минерална вода. Всички те са изключително важни за нас. Но има напитки, които са много важни именно за жените и си заслужава да им обърнем внимание.

Какаото - любима напитка от детството

Какаовите зърна, от които се приготвя какаото, са семена на шоколадовото дърво, което расте в Централна и Южна Америка и Нигерия. Местното население ги нарича "храна на боговете".

Съдържанието на антиоксиданти в горещото какао е два пъти повече, отколкото в червеното вино и три пъти повече, отколкото в зеления чай.

Лечебните свойства на какаовите зърна се дължат на флавоноидите - вещества, които поддържат сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, сваля артериалното налягане и помага за очистването на артериалните стени.

За работата на сърцето помагат и минералите, които се съдържат в какаото: магнезий, сяра, цинк, желязо, мед, калий, манган и калций, а така също и витамините - В1, В2, В3, В5, В8 и Е.

Мазнините, съдържащи се в какаото, поддържат доброто ни самочувствие: олеиновата киселина и мононенаситените мазнини са нужни за правилното функциониране на целия женски организъм.

Чай от джинджифил и канела

Тази ароматна, пикантна напитка има много полезни свойства, помага при храносмилателни разстройства, намалява болката и се бори с болестотворни микроби. Канелата има свойството бързо да намалява кръвната захар, а джинджифилът има високи противовъзпалителни свойства.

Приготвяне на чай: 1/2 чаша ситно нарязан джинджифил се залива с 6 чаши вода и 2 пръчки канела. Вари се около 20 минути. Прецежда се и се прибавя 1 ч. лъжичка мед.

Напитката от магданоз ще ви загрее и успокои

Магданозът е растение, богато на етерични масла и витамини. Той съдържа витамините А, С, К и фолиева киселина.

Веществата в растението поддържат репродуктивната функция при жените и стимулират храносмилането, имат диуретичен ефект и поддържат функция на сърцето.

Рецепта: Смесете 1/4 чаша свежи листа от магданоз, 1 настъргана ябълка, 1/2 ч. лъжичка канела и щипка настъргано индийско орехче. Всичко се залива с чаша гореща вода и се оставя да престои 5 минути. Прецежда се и се пие.

Полезните свойства на зеления чай са известни на всички

Зеленият чай спомага за ускоряване на загуба на тегло, понижава кръвното налягане, помага за предотвратяване на атеросклероза, диабет и остеопороза, запазва умствените способности, подобрява имунната система.

При избора на съставки за лечебни напитки избирайте натурални храни без добавки и ароматизатор. При приготвянето се използва прясна филтрирана вода. От това зависи ползата и вкусът на напитката.