Д-р Емилия Бенова

Милиони хора страдат от главоболие, някои постоянно. Младите хора и децата също не са пощадени.

В повечето случаи тези болки могат да бъдат предотвратени или да им бъде сложен край.

Една "цепеща се" глава преди изпит или след няколкочасова работна среща не е необичайно явление. Който обаче страда по-често и без видима причина, трябва да се консултира с лекар.

Самолечението се препоръчва само, когато болките не продължават повече от 3 дни.

Причини за главоболието могат да са различни и те в различна степен да застрашават здравето. Познати са над 165 форми на оплакването, в повечето случаи диагнозата е относително безобидно главоболие, дължащо се на напрежение, но има и други, понякога животозастрашаващи заболявания с подобна симптоматика.

При главоболие, дължащо се на напрежение, болката стяга черепа като каска с по-малък размер. Тя може да изчезне при движение на чист въздух. Много лекари смятат мускулните напрежения в раменете и врата като основни причини за неприятните симптоми.

След 8 ч. работа на компютър гръбната мускулатура лесно се схваща. Затова не е необходимо веднага да се посяга към таблетките.

Елементарното раздвижване, а още по-добре разходка на чист въздух, може бързо да проясни главата. Друго изпитано средство е разтриване на слепоочията с етерично масло от мента - то се нанася с леки потупвания при затворени очи и отпуснато тяло. Ефективно действа и чаша кафе с парче лимон или таблетка мултивитамини.