По съдържание на витамини, минерални соли, белтъчини и въглехидрати са незаменими

Зелените храни на пролетта помагат при анемия, кожни заболявания и авитаминоза.

Спанак

По съдържание на хранителни вещества и минерални соли заема едно от първите места сред зеленчуците. За лечебни цели и по-бърз ефект се препоръчва пиенето на изцеден пресен сок или смесен със сок от моркови.

Спанакът повишава хемоглобина в кръвта. Полезен е при лечение на малокръвие и различни анемии. Каротинът, който се съдържа в него помага за увеличаването на ръста при малките деца.

Полезна храна е и за диабетици, защото сокът подсилва секрецията на инсулин от панкреаса. Подходяща диетична храна е при затлъстяване и атеросклероза. Укрепва имунната система, особено ефикасен е срещу рак на белите дробове.

Коприва

Тя е едно от първите лечебни растения, с които ни дарява пролетта.

Препоръчва се и от народната, и от научна медицина. Лечебен ефект имат листата (свежи и изсушени), корените и семената.

Диетолозите препоръчват 3-4 пъти седмично ястия от коприва при захарна болест, нарушения на менструацията, виене на свят. Помага за увеличаване на млякото при кърмачките. За усилване на сърдечния мускул се пие отвара от коренищата. За укрепване и растеж косата се изплаква с настойка от накиснати в оцет за 24 часа корени. Чай от коприва действа пречистващо и успокоява стомашните болки.