Триизмерното (3D) принтиране навлиза бързо в медицината и ще играе голяма роля в идващите години, важна част от индивидуализираната медицина, съобщи проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност на „Пирогов” и национален консултант по неврохирургия. Той участва задочно в конференция за новостите в медицината, организирана от фондация "Медии, общество, семейство, традиции" под патронажа на президента Румен Радев.


3D принтирането представлява депозиране на материал на тънки слоеве, така че да се изгради определен елемент. Най-общо казано на тънка нишка паста от различни материали изгражда слой по слой необходимия сегмент – прешлен, част от кост и т.н.

Технологията намира голямо приложение в предоперативното моделиране и планиране. Създава се елемент, идентичен на този на пациента, което дава възможност за прецизна подготовка на сложни операции.

Друга голяма област на приложение на триизмерното принтиране е за изработването на индивидуални импланти – например за заместване на липсваща част от черепа след травми, за заместване на уредени костни структури и др. 3D принтирането помага и за индивидуализирането на протези.


Правят се и начални стъпки към принтиране на тъкани и кръвоносни съдове.