Потвърдихме с генетични методи 5 случая на морбили в Пазарджик, с болните в Пловдив и 2-та случая в Монтана стават около 100 и се очаква през лятото числото още да нараства с движението на сезонни работници. По-лошото е, че две от болните деца от Пазарджик се смятат за ваксинирани преди 2 месеца за морбили, рубеола и паротит (заушка), а изследването показа, че нямат антитела за нито едно от тези заболявания, което означава, че не са ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология, на конференция на фондация "Медии, общество, семейство, традиции", провеждаща се под патронажа на президента Румен Радев.

Ако децата са ваксинирани, 21 дни след това би трябвало да има отговор на организма с антитела. Липсата им потвърждава съмненията, че майки се договарят с личните лекари да отчетат несъществуващо ваксиниране.

При положение, че държавата харчи всяка година по 30-40 млн. лв. за ваксини, би трябвало и да контролира какво се случва с тях, каза проф. Кантарджиев. Той припомни замрялата практиката да се правят контролни изследвания сред ваксинираните деца, при които се доказва безспорно дали манипулацията е била направена. 

Най-често остават неваксинирани деца от т.нар. етнически мобилни групи и на майки с антиваксинални настроения. 

У нас вирусът е "внос" от Румъния и бързо се разпространи сред неваксинирани деца. В северната ни съседка, Италия, Германия и др. случаите на морбили продължават да се увеличават. Когато започнат да си идват за отпуските работещи в Европа българи и туристи у нас ще възникнат нови огнища на шарката, предупреди националният консултант.