Над 30 чужди хранителни продукта, които се продават у нас и в Западна Европа ще бъдат проверени от Агенцията по храните. Проверката трябва да установи дали продуктите, които се предлагат у нас, са с по-различно качество от тези, които се продават в Западна Европа. Качеството на храните беше втората тема, която премиерът Бойко Борисов обсъди със земеделския министър Румен Порожанов на извънредното заседание в Министерския съвет днес. 

"Проверката ще се прави на 5 вида изделия - шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове, и детски храни. Определили сме показателите, които ще се изследват и лабораториите, в които ще се правят тестовете. Вече са закупени от Германия и Австрия над 30 хранителни продукта, а следващата седмица ще бъдат купени същите продукти, които обаче се предлагат на българския пазар", обясни министър Порожанов.

Ще се прави сравнение на етикетите, лабораторен анализ, дали посочените съставки присъстват в продукта и последващ анализ на ценовите нива. Подобни проверки вече текат в Чехия, Словакия, Хърватия, Унгария и други държави. 

"След като приключат проверките, всички държави ще търсят глобално решение на проблема в рамките на ЕС. В никакъв случай не може да се каже, че тези храни са вредни и трябва да се изземват, но мотиви, че вкусовите предпочитания на българите са по-различни, не могат да бъдат аргумент", уточни Порожанов.