Намалете алкохола и преработеното месо, отървете се от излишните килограми.

Как ще се почувствате, ако чакате на кръстовището и светофарът ви активира едновременно трите си светлини и те всичките мигат в червено?

Подобно напрежение поражда нов доклад за злокачествените тумори на стомаха, подготвен от Световната организация за изследване на рака и Американския институт за изследване на  рака. Анализ на най-мащабните изследвания в света за първи път установява три закономерности, свързани със значимо увеличаване на риска от развитие на рак на стомаха.

Обобщаването на данните от 89 проучвания върху общо 17,5 милиона души от всички региони и култури показва, че вероятността за потенциално смъртоносен тумор расте при редовна употреба на алкохол, ядене на преработено месо всеки ден и живот с наднормено тегло. Лошото е, че не става дума за големи количества или свръхтегло. А за стойности, които вкарват в рисковата група поне 1/3 от населението.

Заради тревожните данни Световната организация за изследване на рака  актуализира доклада си за влиянието на диетата и храненето, физическата активност и теглото върху риска за карцином и прогнозите за оцеляване. Докладът е най-стриктният систематичен глобален анализ на научните изследвания към момента. Досегашните предположения и съмнения добиват очертания на доказателства за повишен риск. Най-важният момент се оказва мярката.

Констатациите за потенциалната роля на алкохола и наднорменото тегло са нови. Според последния анализ вероятността за злокачествени промени в стомаха расте при редовната употреба на повече от 3 стандартни питиета на ден. В житейски понятия това се равнява на 3 шотчета концентрат, или 3 чаши вино, или 3 халби бира. Заради особеностите на метаболизма уязвимостта при жените започва още при половината от това количество.

Констатацията за риска от преработено месо почива основно на данни за ефектите от нитритите, много консерванти, включително свръхколичествата сол и вредните вещества, които се образуват при опушване.

Според доклада преработени меса над 50 грама на ден вдигат с 18% опасността за рак на стомаха. Това количество е приблизително равно на малък кренвирш или няколко кръгчета салам или резен бекон. Досега подобни данни имаше основно за нарастване на риска от рак на дебелото черво.

Новите ключови моменти са да се ограничат откроените неблагоприятни фактори и да се увеличи консумацията на сурови плодове, зеленчуци, бобови (които освен фасул включват и леща, грах, нахут и др.) и други растителни храни.

Докладът дава 23% по-голям риск от карцином на стомаха за всеки 5 наднормени единици ИТМ, както съкратено се означава индексът на телесната маса. Той определя дали килограмите са в норма, или над нея, както и дали става дума за затлъстяване, и се изчислява по формула. За улеснение индивидуалните стойности може да се пресметнат при лекаря или с калкулатори в интернет.

Експертите се различават в мнението си дали сумирането на индивидуалните рискове надгражда с всеки от тях вероятността за рак на стомаха.  Например дали човек, който пийва повечко и замезва редовно с бекон, пушени меса и колбаси, е в по-неизгодно положение от приятеля си, който само обръща повече чаши? Ами ако си единствено пълен?

Според водещи експерти онколози резултатите от доклада са новаторски и има резон да се приемат като предупреждение, че с промяна в начина на живот човек може да влияе за намаляване на риска за рак на стомаха. 

Към това се добавят и вече отправените при миналото глобално проучване през 2007 г. съвети за спирането на пушенето и ликвидиране на хеликобактер пилори - бактерията, смятана за основен виновник за язвата.

Важно е и да се движим повече - например да ходим пеш по половин час на ден.

Анализът може да доведе до леко успокоение за ролята на солта като фактор точно за рака на стомаха, но не и за други видове злокачествени тумори и заболявания на бъбреците и сърдечносъдовата система. Затова се запазва препоръката да не се консумират повече от 5-6 грама сол на ден - еквивалентът на една традиционна чаена лъжичка. Човек обаче почти не може да се ориентира колко натриев хлорид поема заради скритата в готовите храни сол.