Кои са полезните алтернативи на захарта, пита читателката на рубриката "Сила за живот" Фани Л. от Габрово.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти по темата. Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Те не са предназначени да заместват медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот.
Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето, теглото и здравословния живот. Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected]

А ето мнението на д-р Татяна Мороховец за полезните заместители на захарта: Рафинираната захар е вредна за всички и би трябвало да се откажем от нея като всекидневен елемент от храненето ни.

Но как да стане това, като от най-ранно детство родители, баби и дядовци ни глезят със сладости - бонбони, бисквити, торти, сладка. Често те дори се дават за награда! После, когато пораснем, сами продължаваме да се глезим със сладки лакомства и по правило посягаме към тях в проблемните моменти от живота си. Според последни проучвания на невролози и психиатри зависимостта от захарта е равна на пристрастяването към наркотици, но при желание тя е преодолима. За да се освободим от зависимостта от захар и съдържащите я изделия, може да ни помогнат натурални заместители на захарта. Те по правило не нарушават драстично обмяната на веществата в организма и създават не само енергия и полза за здравето, но носят и удоволствие.

На първо място се нарежда пчелният мед. Този натурален продукт е по-сладък от захарта. Чрез него тялото ни получава глюкоза, фруктоза, витамини и микроелементи, без при усвояването да “краде” от организма ни, както се случва с рафинираната захар.
Много е важно медът да не се подлага на термична обработка, ако искаме да се възползваме от всичките му качества. При висока температура той е все така перфектен и безвреден подсладител, но е загубил много от ензимите си. 

При първото опитване на мед в детството родителите трябва да дават съвсем малки количества, защото понякога малките правят алергична реакция.

Растението стевия, наричано медена трева, все по-често се използва за заместване на захарта в домашни условия - като натурални изсушени листа или под формата на промишлени течни или прахообразни концентрати. Тя е по-сладка от захарта 200-300 пъти, но е практически без калории и регулира обмяната на въглехидратите.
В някои държави, като Япония например, по-голямата част от индустриалните сладкиши са произведени със стевия и са нискокалорични. Това подсказва, че подсладителят от растителен произход може да се използва и в сладка, компоти, печива, изобщо във всички салдки храни, които се варят, пекат, пържат.

Сушени плодове - прекрасен природен заместител. Фурми, стафиди, сушени кайсии и сини сливи, сушени ябълки, круши, банани и т.н. са ценни на витамини и микроелементи. Купувайте на децата си вместо бонбони и шоколади лакомства под формата на сушени плодове! Натуралният гъст сироп от фурми - петмез, е истинско съкровище от Ориента - богат на витамини и минерали, аминокиселини и пектин, селен. Вещества в него поощряват продукцията на окситоцин - хормон, който увеличава положителните емоции.

Ечемичен малцов екстракт - тъмнокафява течност с приятен аромат на хляб и сладък вкус, получен от покълналите зърна на растението по специална технология. При такава обработка ечемикът променя химичния си състав - образува захар, в частност малтоза. Не е много популярен, макар че има приятен, естествено сладък вкус и внася в организма редица полезни вещества. Също като стевията може да се влага в храни, които се приготвят при висока температура.

С уговорката, че натуралните растителни сиропи са висококонцентрирани и полезни само в минимални и умерени дози, да отдадем заслуженото на още естествени подсладители.

Сироп от стъблата на екзотичното растение от рода на кактусите агаве.
Той е 1,6 пъти по-сладък от пчелния мед, но спада към продуктите с по-нисък гликемичен индекс. Това означава, че не вдига рязко кръвната захар. Ценно е, защото бързите покачвания водят и до толкова стремителни падания на нивото на глюкоза в кръвта, което е вредно.

Сироп от топинамбур - земна ябълка. Той има нежен медено-карамелен вкус, харесван от малки и големи.

Гроздова захар - добър избор за бърза енергия за децата, но неподходящ за диабетици
поради голямото количество глюкоза.

Кленов сироп - натурален “нектар”, добиван от стъблото на един от видовете клен.

Сиропи от кайсия, черница, ориз и други натурални сиропи също са полезни заместители на захарта. Който и вид алтернатива да изберете, ще направите огромна крачка към здравето както на децата, така и на възрастните.

Използвайте природни заместители на захарта и почувствайте разликата!