Д-р Е. Георгиева

Предстои ни активния сезон на отпуските. Добрата почивка включва хубаво време, забавна компания и... не на последно място да сте спокойни, че няма да се приберете с някой екзотичен вирус. Помислете за ваксинирането предварително. Планирайте посещение при личния лекар 7-8 седмици преди пътуването, защото ще са ви нужни няколко седмици за образуването на т.нар. имунна реакция на организма и да се изгради нужния имунитет. За кои заболявания ще правите ваксина зависи от страната, която се стягате да посетите.

Хепатит А

Вирусът се предава чрез мръсни ръце мръсни плодове, замърсена вода, и така нататък. Заболяването поразява черния дроб. Тази ваксина е необходима за тропическите региони - Индия, Африка, Югоизточна Азия. Ваксината трябва да се постави месец преди отпътуване.

Срещу кърлежи и енцефалит

Вирусният енцефалит, който причинява възпаление на мозъка и завършва различни неврологични нарушения, се пренася от кърлежи.

Заболяването е разпространено в много европейски страни - Чехия, Германия и др. Ваксинирането срещу вирусен енцефалит е желателно ако ще почивате в Централна Европа и е задължително, ако планирате пътуване до Виетнам и Далечния Изток през пролетта и лятото.

Ваксинирането става с две дози от ваксината, които се поставят през 1 месец, а за да се затвърди имунитета и той да ни пази следващите 3-5 години, трябва да се постави трета инжекция след 9-12 месеца.

Бяс

Статистика казва, че в Тайланд от 100 кучета 3-4 заразени с бяс. В страни като Индия, Китай, Виетнам, както и в Южна Америка, рискът от заразяване с бяс също е доста голям. Ето защо любителите на екзотични пътувания трябва да се погрижат по-отрано. Ваксината се състои от 3 дози, които се поставят по график - първи, седми и 21-ви ден. Ваксинирането трябва да стане не по-късно от 30 дни преди заминаването. Ваксинацията осигурява защита в продължение на 3 години.

Коремен тиф

Коремният тиф се причинява от Salmonella, която прониква в тялото заедно със заразена храна или вода. Ваксинирането е желателно за онези, които планират да пътуват до Източна Европа, на островите на Океания, Африка, Австралия, Азия.

Ваксинирането срещу коремен тиф се прави еднократно 1-2 седмици преди заминаването. Защитата е в продължение на 3-5 години.

Малария

Вирусът на жълтата треска се пренася от комари. Първите симптоми се забелязват 3-6 дни след ухапването. Като се има предвид заболяването колко е опасно за влизането в страните от Централна Африка, Филипините, островите в Тихия океан, Хаити и много страни от Южна Америка се изисква сертификат за ваксинация.

Ваксинирането се прави еднократно месец преди отпътуването, в краен случай една седмица. Тя предпазва от жълта треска в продължение на 10 години.