Болестта на XXI век се изразява в търсенето в интернет на базата на симптомите, които имате

Киберхондрията се смята за нов вид невроза, изследвана от Райън Уайт и Ерих Хорвиц от научно-изследователския отдел на корпорацията "Майкрософт". Киберхондриците са съвременна версия на хипохондриците, що се отнася до редовната практика безпричинно да си поставят диагноза (и то най-лошата), след като са чели за някакво заболяване в интернет и са решили, че имат същите симптоми.

Така любопитството към същността на съответно заболяване и медицинските онлайн консултации водят до тревога у иначе здрави хора. Интернет пространството изобилства от статии на здравна тематика, но проблемът е, че на малко от тях може да вярвате.

Много често интернет провокира излишни страхове у хората чрез невярна и непроверена информация.

Киберхондрикът е склонен да повярва, че изключително рядко и опасно заболяване е често срещано само поради факта, че в интернет се пише прекалено много за него.

Ето защо не се предоверявайте на мрежата, използвайте я само за справка и знайте, че здравните статии в интернет не могат да заменят експертното мнение на лекаря. Само той може да ви постави правилна диагноза и да ви предпише адекватно лечение.