Специалистите препоръчват различни програми за детокс, но преди да се спрете на някоя от тях, помислете добре дали организмът ви е готов за подобни лишения. Ако страдате от едно или повече заболявания, не се чувствате добре или не сте вътрешно убедени, по-добре прилагайте по-щадящи методи за пречистване. Задължително се посъветвайте с лекар, преди да пристъпите към детоксикация. Посочените по-долу програми за детокс може да се прилагат за 1 ден веднъж седмично (ако го правите за първи път) или за 2–3 дни веднъж месечно. По време на детокс режима следете внимателно тялото си и ако сметнете за необходимо, веднага прекъснете програмата.

Сокова диета
Прясно изцедените сокове бързо изчистват организма, като същевременно го насищат с полезни витамини и минерали. Плюсът на тази програма е, че в деня (или дните), когато я прилагате, изпитвате по-малко глад. Използвайте свежи плодове и зеленчуци и си направете сок от тях собственоръчно. Най-подходящи за целта са зелето, спанакът, морковите, ябълките, ананасът, целината.

Диуретична диета
Този метод за детоксикация и пречистване е подходящ за тези, които страдат от задържане на течности (симптом за това е отичането на краката в края на деня). Диуретичната диета ще помогне на организма да се избави от излишните течности, които му пречат да функционира нормално. Препоръчителните продукти са: артишок, аспержи, глухарче, целина, пъпеш, ягоди, зелена салата, магданоз.

Плодова монодиета
Моно означава един – тоест, разрешено е да се консумират само един вид плодове по време на тази програма. Принципът е, че при консумацията на плодове само от един вид, се балансира pH и се регулира изработването на захар, което позволява на клетките да се изчистват интензивно. Разрешено е да се изядат 1 кг плодове на ден.

За останалите 3 диети четете на mila.bg