Ако не обичате да ходите на лекар, ако лекарствата не са ви по вкуса, ако искате да постигнете хармония на духа и тялото чрез алтернативни методи, то „Лечителите на България” е точно за вас. Двамата автори – Лили Ангелова и Борислав Радославов, журналисти във в. „България Днес” – ще ви срещнат с най-добрите народни лечители, чакракчии и дипломирани лекари, които използват алтернативни методи на лечение. Ще научите какви болести лекуват и как успяват да преборят дори нелечимите от традиционната медицина. Ще получите полезни съвети за начина си на живот, а тези от вас, които искат да се срещнат лично с някой от тях, ще намерят телефонния му номер.
Представяме ви интервюто с председателя на билкарите у нас – Емил Елмазов.

Шефът на билкарите Емил Елмазов

Богомилската паста лекува рак. Магия се разваля със седефче, дивата мента гони зли духове. С билки се събужда и най-коравото сърце
Автор Лили Ангелова

Кой е той?

Председателят на билкарите у нас Емил Елмазов е човекът, който отглежда чисти билки върху 80 декара земя в Харачери. Над 150-те растения нарича “Райската градина на България”. Габровецът е специализирал ирисова диагностика в Полша. Излекувал е хиляди хора от различни болежки.

– Г-н Елмазов, с какво ново ще ни зарадвате на Еньовден – празника на билките, слънцето и водата, когато билкарите се събирате на “Етъра”?
– Още от събота ще започнем празника. Във Велико Търново ще приготвим Еньова амброзия – специалната отвара, която въплъщава култа към слънцето. Ще покажем как се прави от цветове на билки, набрани при изгрев слънце на един от дните до Еньовден. Тези цветове се поставят в съд с вода, която с помощта на магнитна бъркалка чрез силни въртеливи движения се наелектризира, а голяма лупа концентрира и насочва слънчевите лъчи към билките във водата. След 15-минутно завихряне екстрактът е готов. По този начин ние пресъздаваме една малка Вселена, която съчетава основните стихии – огън, вода, земя и въздух. Магнитното поле, което се използва при отварата, изчиства водата от предишната й памет и запечатва върху нея само здравеносните кодове на лечебните растения. Еньовата амброзия ще прецедим и ще налеем в малки стъклени съдчета. 20 капки от този лековит екстракт в чаша изворна вода донасят спокойствие и издръжливост, витализират организма и го предпазват от болести. Но вълшебният еликсир се приготвя само в дните на лятното слънцестоене – 22, 23 или 24 юни, в обедните часове, когато слънцето е най-силно. На другия ден ще направим т.нар. кувет маджун. Той се приготвя по древна рецепта от 99 билки и мед. Сладкият маджун е наричан панацеята на възрожденския българин, защото предпазва от настинки и инфекции. Всъщност рецептата му идва от богомилски времена, но е записана преди 150 години от учителя Недко Стойков. Всички желаещи ще могат да я получат безплатно. По традиция еньовски венец пък ще очаква малки и големи.

– Как се прави той?
– Той се прави от 77 билки и половина. В народните вярвания за всяка болка има и билка, а половинката е за незнайната болест. Биле за неизвестната болест се откъсва, като се зажуми и се вземе половината от цветеца. Другаде пък билярката застава в кръг и се завърта седем пъти от дясно на ляво. На 7-ото завъртане хваща някаква трева. Тя е половината билка, тъй като я разцепва на две. Която и да е – смята се, че тя е, която цери. На същия този ден във вторник ще покажем и ритуали за гадаене чрез опушване с билки.

– Това е денят на 760 лечебни растения, които виреят у нас. Как се берат лечебните треви?
– За добро се берат към изток, към изгрева на слънцето. Когато се берат за лошо, се тръгва в обратна посока – към запад. Но като цяло се бере, когато отиваш към гората, а не когато се връщаш от нея.

– Има ли билки за духовни болежки – за любов и за мъка например?
– Да. За да бъдат събудени нежни трепети у някое красиво създание, са нужни розмарин, иланг-иланг, босилек, джинджифил и роза. Извлечените от тях етерични масла се втриват в средата на челото. Ритуалът наподобява помазването от Христос. След него и най-коравото сърце ще затрепти от чувства, уверяват билкари. Да се отблъсне любовта пък помагат валериана, лавандула, корен от теменужка или див магданоз. Те усилват проницателните възможности у човек и му помагат да прозре бъдещето. А има ли проницание, няма любов, казват древните философи. Но всичко е много индивидуално. Имаме идея след Еньовден да отворим магазинче в Габрово за народни парфюми. Там на принципа на ароматерапията ще създаваме миризмите.

– Освен ден на билките Еньовден е и ден на вещиците. Как да гоним злите духове или как да се пазим от урочасване?
– Дивата мента гони злите духове. Тя се изсушава и изгаря рано сутрин на Еньовден заедно с босилекови листа. Ние също ще запалим такъв огън на “Етъра” във вторник. Иначе против уроки се използва семе от черен мак, а магия се разваля със седефче, но само от посветен човек.

– Г-н Елмазов, лекувате почти всичко от полова немощ до лъжлив стерилитет. Как става това?
– 100% лекуваме полова немощ с помощта на люти чушлета, семена от лен и мед. Аз го наричам българската виагра. Жените, които искат да станат майки, трябва да имат поне клинавиче и цариче. Двайсет грама от първото и десет от второто. Вземете стъклена купа и ги накиснете в един литър студена изворна вода. Похлупете купата и я оставете да пренощува навън под звездите. На сутринта извадете внимателно билките и ги варете 10 мин. в половин литър друга вода. Съберете студения извлек и отварата. Пийте го сутрин и вечер по една водна чаша. Ако мъжът до вас е здрав, скоро ще заченете. Колкото години сте опитвали напразно, толкова месеца трябва да пиете, плюс един. Някога става и по-бързо. Важното е между седмия и третия ден преди овулацията да се лишите от ласките на съпруга. Диетата в случая усилва напора и развихря желанията. Проверено е, има 207 положителни резултата.

– Богомилската паста, която приготвяте, също е много полезна.
– Да, тя също е един чудодеен екстракт, който ще покажем на 24 юни. Съдържа смлени листа на живовляк, пчелен мед и стрит лимец. Помага при тежките натравяния и замърсявания от храните, които приемаме. Богомилската паста предпазва от тежки колити, ентероколити и ракови състояния на храносмилателната система.

– А в навечерието на празника момите ще приготвят ли “мълчана вода”?
– Да. Вечерта на един от дните – 22, 23 и 24 юни, момите приготвят менче с “мълчана вода”. Вътре пускат пръстените си, вързани с “еньовско цвете”, и след като покрият съда с червено було, го оставят през нощта навън “под звездите до трендафил”. После избират “Еньова буля” – малко момиченце, обикновено първа рожба на млади родители, и го обличат в булчинска премяна. Рано на другия ден, след като са били из полето и са изпълнили другите обичаи на празника, момите вземат със себе си “Еньова буля” и обикалят къщите, като пеят еньовски песни. После се събират в къщата, в чийто двор са оставили медника с “мълчаната вода” и пръстените, и в присъствието на жени и мъже започват припяването на пръстените. След всеки припев, с който се определя посредством метафори или символични понятия какъв ще е женихът на тази, чийто пръстен е изваден, момите отново подканват “Еньова буля” да бръкне в менчето и да извади нов пръстен. Детето изпълнява заръката. Следва ново припяване и “определяне съдбата” на още една мома. Така припяването продължава до изваждането и на последния пръстен.

– Доколко са чисти днес билките, г-н Елмазов?
– Несъмнено най-чисти са тези, които са отгледани в резерват. Но, знаете ли, с този закон, който разрешава голата сеч, много билки изчезнаха и няма да се възродят отново. И което е много интересно – научен факт е, че когато в една къща се появят нови собственици, се появяват и нови билки около тази къща. Това е природен феномен, воля на природата да ни дава всичко, от което имаме нужда. Само трябва да отворим очите си за нея.

– Миналата година споделихте, че най-силните билки са здравец, черен оман и лимец. А през тази (2014 г.) кои са?
– Тази година е влажна. Огънят отстъпва като стихия, затова трябва да си го набавим чрез билките, за да сме в хармония. От горещите билки на първо място е розмаринът, после е хвойната, която изтегля излишната вода от организма и я извлича навън, и белият оман. Копривата е царицата и тази година. Тя е божествената билка. Може да се пие по всяко време.

Телефон за контакт с билкаря:
0888 34 97 39

Из "Лечителите на България"