Теоретично и практическо обучение с ендоурологични операции, проследявани в реално време, се провежда по време на 8-ия симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” в София, организиран от Военномедицинската академия, Катедрата по урология и нефрология на ВМА и Българското дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, съобщиха от болницата.

Форумът е подкрепен и от Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология и други международни организации. Теорията и практиката са в рамките на международен образователен проект, организиран от South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и посветен на съвременните методи за диагностика, лечение и метафилактика на уролитиазата. В научната програма са включени съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на урологичните заболявания под формата на: “State-of-the-art” лекции от водещи европейски преподаватели, “Live surgery” сесии с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и “Hands-on-training” сесии за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи.

Симпозиумът бе открит от проф. Илия Салтиров, председател на организационния комитет, който изказа благодарност към ръководството на ВМА за създадените условия за провеждането на курса и авторитетът му в научните среди да нараства с всяка изминала година.

„Впечатляващо е вашето развитие и професионална биография. За 8-и пореден път вие показвате едно изключително високо ниво, към което малка съпричастност има и ВМА, което е повод за гордост за нашата институция”, заяви в обръщението си към делегатите началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров.
„Вашият форум е предпоставка в развитието не на индивидуалности, а на колективизъм, на развитието и създаването на школа – вашето единство буди уважение”, подчерта проф. Петров и припомни, че през 2016 г. бе учредена фондация на името на бележития уролог проф. Тодор Патрашков, а носител на първата награда бе именно проф. Илия Салтиров.