Проф. д-р Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в “Пирогов", отговаря на въпроса на майка на момиче от София.

За разлика от инцидентните възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, които наричаме настинки, често повтарящите се ангини, синуити, лагингити, фарингити в пубертета се считат като сигнал за наличие на някаква форма на имунен дефицит. Честа причина за възникване на имунен дефицит са характeрните за растящия организъм хормонален дисбаланс и смущенията в нервновегетативните структури, тъй като те са свързани и нарушенията в една от тях се отразява върху нормалното функциониране на останалите.
Водещите фактори, които влияят върху възникването и проявата на имунния дефицит през пубертета, са свързани най-вече с начина на живот - поради модни тенденции често децата не се обличат подходящо за сезона, много от тях не се хранят рационално и пълноценно, често се подлагат и на неподходящи, дори опасни за възрастта диети за отслабване. В допълнение важен фактор е нередовният сън. От значение е и липса на физически натоварвания и упражнения. Всичко това допринася за потискане най-вече на клетъчния имунитет.

Различни кожни изменения и заболявания - напр. екзематози, също се свързват с алергична предразположеност. Допълнителна индикация за имуннен дефицит са и честите пневмонии. Съвременните тийнейджъри са склонни към ранни полови контакти и това е предпоставка за възпалителни заболявания на пикочно-половата система и нарушения на имунитета. Всичко това налага наред с микробиологичната диагностика и изследване на имунологичния статус.

Наред с токсикологичните, сърдечносъдовите, дихателните и неврологичните проблеми, тютюнопушенето и хроничната злоупотреба с наркотици в тийнейджърска възраст водят и до имунен дефицит. Не на последно място за имунните дефицити е стресът.

Напоследък зачестяват и автоимунните заболявания, както и полиалергиите, при които организмът реагира срещу голям спектър от алергени едновременно. Зачестяват и полиендокринопатиите - съчетание на няколко ендокринни зъболявания. Възникват най-често в пубертета и това е основание за извършване на основните имунологични изследвания и оценка на състоянието на клетъчния имунитет, както и на т.нар. хуморален имунитет. Това са нормалните имуноглобулини и антителата в кръвта на всеки човек. Някои състояния са свързани с повишение на тези антитела, което говори за наличие на т.нар. имунна автоагресия. Имунологично изследване на маркерите за повишено предразположение към алергии може да стане чрез кожно тестуване или чрез изследване на кръвта. Кръвните тестове са с много по-висока чувствителност и за разлика от кожното тестуване при тях няма опасност от алергизиране. За съжаление, изследванията не се покриват от здравната каса, тъй като най-често се касае за вторичен, придобит имунен дефицит. Здравната система поема изследванията за първичен (вроден) имунен дефицит.