Всяка партида ваксини минава през повече от 100 проверки.

В Националния център за заразни и паразитни болести от 46 изследвани проби за морбили (дребна шарка) са потвърдени 38, съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. До момента от Пловдив и района са съобщени 76 съмнителни случая, а едно дете почина. Сред болните най-много са до 1-годишна възраст.

Засега не може да се говори за епидемия, България е в предепидемиологична ситуация. Но болните от морбили в съседна Румъния, откъдето идва щамът, който разболява и у нас, болните са няколко хиляди, много болни има в Италия, Германия, набира скорост разпространението и в Унгария и Полша.

Морбили е много заразно заболяване, опасно за неваксинираните и неболедувалите, предупредиха специалистите в навечерието на Европейската имунизационна седмица 24-30 април 2017 г.  

Първата имунизацията е на 1 г., втората на 12-13 години и отговорът на ваксината (защитата) е над 95%. През първите месеци от живота си детето е донякъде защитено от антитела от своята майка с изграден имунитет.

Затова и майките трябва да ограничават контактите на бебето с външни хора, обясни проф. Кантарджиев. Той даде пример, как повечето семейства спазват правилото да не извеждат навън току-що родените домашни любимци палета, преди да са имунизирани за опасните за тях инфекции, но не виждат заплахата за бебето от "запознаването" им с роднини, които се връщат от държави, в които има болни от морбили например. 

Благодарение на ваксините човечеството е забравило някои от най-опасните инфекции, но изграждането на колективен имунитет може да се компрометира с времето, ако новите поколения не се имунизират срещу "изчезналите" заболявания, категорични са специалистите. Те изтъкват, че всяка партида ваксини минава през повече от 100 проверки.