Индивидуална програма за физическа активност за профилактика на сърдечносъдови заболявания при вече болни и при здрави изработва нов дигитален инструмент, съобщава научното сп. European Journal of Preventive Cardiology, цитирано от Европейското кардиологично дружество.

Софтуерният продукт, наречен EXPERT, определя най-подходящия тип физическа активност, както и с каква интензивност, продължителност и честота да се правят упражненията. Той е създаден от специалисти по сърдечносъдова рехабилитация от 11 европейски страни с помощта на експерти по компютърни науки от университета "Ханселт" в Белгия. 

"Физическата активност и спортът намаляват сърдечносъдовия риск, подобряват физическата форма и снижават смъртността и заболеваемостта. Проучванията обаче сочат, че много лекари се затрудняват да предписват специфични програми за физическа активност на хора със сърдечносъдови болести и рискови фактори", казва водещият автор доц. Доминик Хансен от университета "Хаселт", Дийпенбек, Белгия. 

Затова е създаден специализираният софтуерен продукт, който "предписва" подходящи упражнения за хора с различни комбинации от сърдечносъдови болести и рискови фактори. Той може да бъде инсталиран на персоналния компютър и по време на консултацията лекарят въвежда характеристиките на пациента, всички заболявания, индивидуалните рискови фактори, лекарствената терапия и резултатите от някои тестове, които дават представа за възможностите на белия дроб и сърцето. Софтуерът веднага определя лична програма за упражнения - видове спорт, степен на натоварване, честота на изпълнение и продължителност на всяка тренировка. Вземат се предвид и противопоказанията при някои заболявания - например диабетик с ретинопатия не бива да прави упражнения с високо натоварване. 

"Този продукт е първият по рода си, пример за реална персонализирана медицина. Той обединява всички международни препоръки за физическа активност и изчислява оптималната тренировъчна програма за всеки пациент", коментира доц. Хансен. 

Според състоянието на пациента се преследват различни цели. За диабетик с наднормено тегло и високо кръвно например има 3 основни цели: намаляване на кръвната захар, мастната тъкан и артериалното налягане. Софтуерът съчетава трите цели и предлага подходящите за постигането им действия. 

Предстои клинично изпитване на продукта EXPERT с хипотезата, че въвеждането му в практиката ще засили клиничния ефект от препоръчваните упражнения и спорт. Очаква се това да доведе до по-значително намаляване на теглото, високото кръвно, кръвната захар при пациентите, а оттам и до намаляване на заболеваемостта и смъртността.