Българската асоциация по хемофилия организира велопоход „ЗАЕДНО" на 23 април от 10, 30 ч. едновременно в София, Пловдив и Варна, съобщиха от Медицинския университет - Варна. Така за 2-а поредна година се отбелязва Световният ден на хемофилията 17 април. 

Сборният пункт във Варна е входът на Морската градина.

 17 април е ден за съпричастност към болните от хемофилия и другите по-рядко срещани вродени нарушения на кръвосъсирването. Тази година денят е посветен на милионите жени и девойки, които са засегнати или се грижат за болни от тези заболявания, под мотото „Да чуем гласа им". Световната федерация по хемофилия отправя призив да се насочи вниманието на обществото към заболяванията на кръвосъсирването.

Световната информационна кампания тази година цели да разсее погрешното разбиране, че вродените нарушения на кръвосъсирване засягат само мъже. При по-голямата част от девойките и жените тези заболявания протичат безсимптомно или с неглижирани от родителите и от самите тях клинични прояви като лесна поява на синини, продължителна менструация, безпричинно кървене от носа, продължително кървене след порязване и др. Кампанията цели да припомни и на здравните специалисти, че при 1/3 от случаите на продължително менструално кървене се доказват вродени нарушения на кръвосъсирването.