Какво още не знаем за здравето на стомашо-чревната система?

Бобът издува червата при липса на ензим, който разгражда един вид въглехидрат във фасула. 

Можем да се отървем от киселини без лечение, ако махнем 2 кг мазнини от корема. 

Проблемите със стомаха са източник не само на големи неудобства, а и на откровени здравословни проблеми. Симптомите са от киселини и подуване на корема, които можем да обсъждаме на висок глас без притеснение, през изпускане на газове в асансьора (инцидент, който ще се помни дълго не само от нас), та до язва или още по-лошо.
Понякога това, което изглежда като сложен, труден и дори плашещ проблем, има просто решение. Стига човек да може да различи митовете от фактите, за да насочва усилията си за здравословен живот в правилната посока.
Как ви звучи препоръката на гастроентеролозите да отслабнете, за да се отървете от киселините? Не се съмнявайте, доказано е от науката, проверено е в практиката. Затова опитайте с намаляване на храната. По чисто механичен път
многото тлъстини,
които притискат
корема и вътрешните
органи, създават
условие за връщане
на храната
към хранопровода, а киселините са резултат от този процес. Представете си стомаха като пълно догоре меко пластмасово шише с хлабаво сложена капачка, което се опитвате да набутате в съд с вода. Налягането на водата ще тласка бутилката нагоре и ако не й позволите да излезе на повърхността, натискът ще смачка бутилката, ще отвори капачката и част от съдържанието на шишето ще се излее.
Същото се получава при напълване на стомаха, ако върху него упражняват натиск многото мазнини около и над органа.
Ако се редуцират, натискът върху стомаха ще отслабне и той няма да връща каша и стомашен сок към хранопровода.
Загубата дори само
на около 2 кг мазнини
от коремната област
облекчава
киселините
Не е толкова трудно за постигане. Организмът е така устроен, че при отслабване първо се топят мазнините по корема.
При постоянство в диетата в рамките на няколко седмици талията отслабва и киселините намаляват.
Лекарите нямат обяснение защо е така, но са забелязали, че повечето хора погрешно смятат, че храната се усвоява главно в стомаха. Всъщност
най-важната част от
храносмилателния
процес се
осъществява
в тънките черва.
Стомахът раздробява с помощта на стомашна киселина храната на малки частици до образуването на каша. После тя поема на партиди към тънките черва, където се случва истинското усвояване.
Този механизъм идва да покаже, че противно на друго общоприето схващане храните не се усвояват в реда, в който са изядени, а заедно, тъй като се смесват в стомаха и заминават към червата в комплекс.
Почти всички хора, които са недоволни от обиколката на талията и килограмите си, мислят, че след ограничаване на приема на храна стомахът им ще се свие и няма да се чувстват толкова гладни. Разочароващо е, но при възрастния човек стомахът остава с горе-долу постоянен размер. Единственият начин реално да се намали обемът му е операция за отстраняване на част от него. Но това не означава, че стремежът да се ограничи храната е лошо нещо. По-малките порции няма да свият стомаха, забравете, но може да
съдействат за
създаването на нещо
като рефлекторен
термостат за ситост при малки количества храна. Това помага да не се чувстваме много гладни и по-лесно да се придържаме към редуциращия хранителен план.
Ще се предпазим от неоправдана завист към слабите, когато научим още нещо, за което битува грешна представа. Стомасите на кльощавите невинаги са малки, те може да са със същия размер или дори по-големи, отколкото на хора, които се борят с килограмите.
Неперспективна е и идеята, че с упражнения като коремни преси стомахът може да се намали. Уви, гимнастиката не е в състояние да промени размера на органа, но може да ни помогне да изгорим мастните натрупвания между коремната стена и кожата. Със сигурност упражненията ще допринесат за затягане на коремните мускули, зад които се помещават стомахът и други вътрешни органи.  
Интересното е, че ние не виждаме тази част от коремните мазнини, които са най-опасни за здравето. Те се намират около вътрешните органи.
Често органите на хората, които са със затлъстяване, буквално са опаковани с дебел слой мазнини. При значително омазняване на черния дроб например той развива нещо като хепатит – увреждане, което медицината нарича неалкохолна стеатоза. Тя намалява ефективността на работата на органа, а в екстремните случаи напълно го елиминира.
Добрата новина е, че преминаването към здравословно хранене може да помогне да се стопят както видимите подкожни тлъстини, така и скритите слоеве вътрешни мазнини, които не виждаме.
Повечето хора са удивени да открият, че това, което възприемат като нежни фибри – разтворимите растителни влакна, почти винаги образуват в стомашно-чревния тракт повече газове и съответно водят до подуване на корема.
Растителните храни съдържат и разтворими, и неразтворими фибри, различно е само съотношението.
Предимно разтворими
са растителните
влакнини в овесените
ядки, фасула,
граха, цитрусите
Разтворимите фибри на растителните храни набъбват, след като поемат от течностите в стомаха и червата. При този процес влизат във взаимодействие и образуват газове. По-особен случай е бобът. Той съдържа един вид въглехидрати, който изисква точно определен ензим за правилното му разграждане. Някои хора имат по-малко от въпросния ензим и затова храносмилането на фасула води до производство на повече газове.
Неразтворимите фибри, преобладаващи в храни като пълнозърнест хляб, зърнени култури, зеле, цвекло, моркови,
не се променят
въобще и не влизат
в реакции като
разтворимите фибри
и съответно не образуват газове по пътя си до напускане на тялото. И понеже тялото е много умно “измислено” то се стреми да отдели като отпадък максимално бързо всичко, от което няма нужда. Затона червата придвижват неразтворимите фибри с максимална скорост. Което е голям плюс при лениви черва и запек.