На тел. 02 942 25 62 и чрез имейл [email protected] всеки читател на вестника може да зададе въпрос в областта на здравословния живот и хранене. Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

"Яйцето е най-разпознаваемият житейски символ на Великден. Наред с всички вълнения около празничнатa трапеза повече от всеки друг път се фокусираме върху него и това е времето, в което възникват най-много въпроси за разумната му употреба. Най-често съмненията са къде минава границата между полза и риск.

Няма универсален

отговор за

препоръчваното

количество яйца

за консумация, така както няма универсална формула и строго общовалидно препоръчително количество за който и да е хранителен продукт. Всичко е строго индивидуално. В резултат на дългогодишната си практика като лекар диетолог бих казала следното: един и същи брой яйца може да бъде едновременно здравословен при определен човек, да носи риск за здравето на друг или дори да е абсолютно противопоказан, а за трети да се окаже недостатъчен - обяснява д-р Емилия Дончева в отговор на читателка на страниците "Сила за живот". - Какво точно имам предвид? Количеството зависи от здравословното състояние на всеки отделен човек към момента на консултацията.

Критериите за съставяне на хранителния режим, респективно препоръките за консумация на яйцата, се съобразяват с възрастта на пациента, с индивидуалната му физическа натовареност и не на последно място - с наличието на заболявания и данни за хранителна нетолерантност или алергия към яйчния протеин.

Препоръчваната от СЗО норма е 3 - 5 яйца седмично. Това обаче не е 100% валидно за всички. Дори и за напълно здрави хора тази норма варира.

Например при деца и подрастващи, при бременни и кърмачки нуждите са повишени поради необходимостта от синтез на протеини както за растящия детски организъм, така и за изхранването и нарастването на плода при бременната и за производството на кърма при кърмещата жена. За всички тях препоръката е да консумират по едно добре сварено яйце дневно. Д-р Емилия Дончева

Д-р Емилия Дончева

За спортисти и хора, активно и редовно спортуващи, препоръчваната норма също е по-висока от обичайната. В зависимост от физическата активност в някои случаи при повишен разход на енергия се препоръчват до 2-3 и повече яйца дневно.

При възрастните хора, при които процесите на обмяна протичат по-бавно и храненето им не е така обилно, е препоръчителна консумацията на едно добре сварено яйце през ден, или минимум 3 яйца седмично. При условие, разбира се, че няма никакви относителни или абсолютни противопоказания.

При някои пациенти консумацията на яйца не само че не се препоръчва, но се налага да бъде ограничено количеството им или дори напълно да се изключат от менюто. Например приемът на яйца е

абсолютно

противопоказан

при хора с доказана

хранителна

нетолеранттност

или алергия

към яйчния протеин. При пациенти с дислипидемия - повишени нива на серумния холестерол, както и с холецистити и холелитиаза - възпаление и камъни в жлъчния мехур, се препоръчва да се ограничи консумацията на яйчен жълтък. При пациенти с хронична бъбречна недостатъчност препоръката е да се ограничи приемът на яйчен протеин.

Това са конкретни примери колко строго индивидуални за всеки отделен пациент трябва да бъдат препоръките за хранене и за това колко е важно тези препоръки да бъдат направени професионално от лекар диетолог,така че да бъдат напълно изключени и да се сведат до минимум всички рискове за здравето в резултат на диетични грешки и неправилен хранителен режим. Нашата храна може да бъде нашето най-безвредно и мощно лекарство или нашата най-бавна отрова.

По отношение на своя уникален хранителен състав и калорийност, кокошето яйце може да бъде причислено с основание към т.нар. суперхрани. Едно яйце дневно може да осигури на организма дневните потребности от основните хранителни вещества, витамини и минерални соли.

Най-здравословни са на първо място кокошите яйца от домашно отглеждани кокошки и след тях яйцата от щастливи свободни кокошки и от биоферми.

Витаминозният и химичен състав на едно яйце зависи и от много други фактори, най-важните от които са: породата на кокошките, начинът им на хранене и отглеждане, от сезона, от температурата, от времето на снасяне и др. Например

в яйчния жълтък

се съдържа много

повече витамин А

през лятото

Ако кокошките се отглеждат свободно, имат достъп до слънчева светлина, хранени са с трева, поемат достатъчто житни и зърнени храни, те ще снасят качествени и здравословни яйца, независимо от цвета на черупката им и на жълтъка. През последните години на Запад, а вече и у нас, се предлагат кокоши яйца, обогатени с омега-3 мастни киселини. Тези специални яйца се снасят от кокошки, хранени според специална диета - богата на полиненаситени мастни киселини и водорасли.

Всички яйца, които са минали качествен контрол, задължително имат маркировка, от която потребителят може да получи информация за размерите на яйцето (S – малко, М - средно, L - голямо, XL - много голямо); за произхода (произведените у нас са с маркировката BG, а когато са внос - с кода на страната). Маркировката с цифри дава информация и за начина на отглеждане на кокошките: 1 - за свободно отглеждани кокошки; 2 - за отглеждани на закрито на подови пространства; 3 - за клетъчно отглеждани, и 0 - в биоферми.

Надявам се с тези полезни съвети да подберете качествени, здрави и пресни яйца. Щастливи мигове в боядисването и украсата им и весели великденски празници!"