На читателския въпрос отговаря акад. Петя Василева, ръководител на Специализираната очна болница за активно лечение “Акад. Пашев”

Прочутият австрийски офталмолог Фукс в началото на 20-и век е описал два синдрома, които носят неговото име.
Първият представлява
хроничен
едностранен
иридоциклит
Смята се, че това заболяване се наблюдава при 2 до 3% от всички пациенти с увеит. То се проявява с леки до умерени възпалителни прояви и типична промяна в цвета на ириса на засегнатото око (най-често от светлокафяв в син). Това се дължи на дифузна атрофия в ириса със загуба на пигмент.
Често по роговицата се наблюдават преципитати (белезникави отложения), дифузно разпръснати. Възпалителни клетки има и в предната камера и предните отдели на стъкловидното тяло. Типични прояви на заболяването са
леко покачване
на вътреочното
налягане и
развитие на
катаракта
Началните признаци на синдрома на Фукс обикновено са в младежка възраст, като постепенно се развива пълната клинична картина без зачервяване и оплаквания от болки. При всички случаи на хронично възпаление с катаракта и промяна в цвета на ириса трябва да се предполага синдромът на Фукс.
Зрението ви може да намалява поради напредването на катарактата или развитие на глаукомно увреждане, ако имате и повишено вътреочно налягане. Препоръчва се след предварителна подготовка да се извърши операция на катаракта - факоемулсификация с имплантация на вътреочна леща, като задължително трябва да се осигури поставянето в лещената капсула. Наблюдавано усложнение при операцията е лекото кървене от новообразувани съдове в преднокамерния ъгъл, което не изисква допълнително лечение.
Тъй като това заболяване не се среща много често, ви препоръчвам да потърсите второ мнение за уточняване на диагнозата.
Фукс е описал също
ендотелна
дистрофия на
роговицата,
която се
проявява в
напреднала
възраст
и представлява загуба на ендотелни клетки на роговицата в централните участъци. Това води до намаление на зрението поради оток на роговицата. Ако едновременно с тази дистрофия се диагностицира и старческо перде, може да се извърши операция на катарактата, която носи висок риск от напредване на роговичното помътняване. При напреднали случаи на роговично увреждане може да се наложи трансплантация на роговица (кератопластика), която може да се извърши едновременно с операцията за катаракта.
Ако при вас става въпрос за роговична дистрофия на Фукс, е необходимо да се консултирате със специалист по роговични заболявания и кератопластика.