Всеки един от десет човека страда от болки в гръбначната област. Това са едни от най-често срещаните оплаквания в световен мащаб. Болката е първия алармиращ сигнал, че има проблем и трябва да предприемем адекватни действия. Много често обаче ние я търпим и не правим нищо, защото не знаем къде да отидем.

Отговор на най-често задаваните въпроси в тази област ни дава Десислава Любенова, основател и изпълнителен директор на „СБАЛ-Гръбначен център”АД.

- Г-жо Любенова, кои са причините за болки в гърба?

- Най-честата причина за болки в гърба при съвременния начин на живот са дегенеративните заболявания на различни части на гръбначния стълб в следствие на професионални вредности, допълнени с обездвижване. Например болки и скованост във врата се дължат най-често на ежедневното седене повече от два часа пред компютъра и специфичната поза с една ръка върху мишката. Болките в шията и гърба са чест спътник на работещите в статична поза на конвейр или при извършването на еднообразни повтарящи се движения по време на работния процес. Болките в поясната област са най-чести при работници извършващи тежка физическа работа или изложени на неблагоприятни атмосферни условия като студ, течение и др.

- Всички болки в гърба ли са опасни?

- Независимо дали се е появила внезапно и е остра или е започнала като лека, постепенно засилваща своя интензитет болката ни сигнализира, че нещо не е наред. Причините за нейната поява, освен най-често срещаните, може да се дължат и на: мускулен спазъм, травми, автоимунни заболявания, костни метастази и др. Самолечението не е препоръчително, защото в повечето случаи не дава резултат, замъглява клиничната картина и затруднява поставянето на правилна диагноза. Често се надяваме болката да отшуми сама и това наистина понякога се случва, но причина за нея винаги има и обикновено тя си остава дори и без болков синдром. Затова каквото и да е естеството на болката, е необходимо да се потърси лекарско мнение.

- Какво ни боли, ако имаме проблем в гръбнака?

- Проблема в гръбнака може да идва от шийния, торакалния или лумбалния сегмент. В зависимост от това и мястото на болката е с различна локализация.

1. Когато е засегнат шийният отдел на гръбначния стълб, болката може да бъде локална, по дължина на целия гръбнак или може да се разпростира по единия или двата горни крайника, приемайки различна форма –тръпнене, мравучкане, слабост и явна болка. Може да започне като обикновено, банално главоболие, което не се повлиява от аналгетици, постепенно се локализира в долната част на врата и между плешките, междувременно се появяват и неврологичните симптоми на отслабване на мускулната сила на горните крайници, тръпненето, и т.н.

2. При проблеми в торакалния сегмент, болката може да обхваща цялата гръдна област, но обикновено се локализира в областта на 1-2 гръдни прешлена. Имаме чувството, че опасва гръдния кош на нивото на засегнатите прешлени. Когато се касае за нивата между 3-ти и 7-ми прешлен опасващата болка е в областта на сърцето. Същата е силна и рязка и много често води до паника, че се развива инфаркт. Само специалист може да направи разликата между двете състояния – инфаркт или интеркостална невралгия.

3. В лумбалната област най-често страдат 4-ти и 5-ти поясни прешлени. Те са най-натоварените с навеждането на горната част на тялото напред, в страни, завъртане наляво и надясно. Болката може да се появи рязко, в резултат на навеждане или завъртане, а може и постепенно да засилва своя интензитет, като тогава се дължи обикновено на изстудяване на областта /примерно запотен на течение/ Почти винаги е съпроводена с различна степен на скованост и ограничени движения. Може да обхване седалищната област и да се разпростре по долните крайници. Появата на „мравучкане”, схващане, изтръпване на крайниците и/или тазово-резервоарни смущения е сигурен знак, че състоянието е спешно и посещението при специалист и адекватното лечебно поведение е неотложно.

- Какви са първите стъпки, когато усетим някой от тези симптоми?

- Ако болката е лека и прекъсваща, това е добър повод да анализираме начина си на живот. Трябва да си дадем сметка дали натоварването по оста на гръбначния ни стълб е равномерно разпределено – работна поза, поза за почивка /легнал на страна с подпряна с ръка глава/, носене на тежести предимно с едната ръка, еднаква дължина на двата долни крайника / около 10% от хората имат разлика в дължината на долните крайници до 1 см., като при ходене това постепенно натоварва поясната област на гръбначния стълб и води до дегенеративни промени /ошипяване с поява на засилващи се болки/.

Резулатите от анализа трябва да доведът до промяна, с цел да се даде покой на мускулатурата. На този етап лек масаж, мануална терапия може и/или физиотерапевтични процедури могат да облекчат болката и да намалят напрежението в гръбначните мускули. Те трябва да се прилагат изключително прецизно, защото при някои състояния, като дископатия и дискова херния могат да доведат до влошаване. С особено внимание трябва да се работи в шийния отдел на гръбначния стълб. Посещават се само професионалисти – лекари, кинезитерапевти.

- Какво правим, ако болката продължава или е силна?

- Отивате при личния си лекар или при невролог. (Обикновено личния лекар дава направление за невролог.) Те назначават консервативно (с медикаменти и/или кинезитерапия) лечение. Ако то не доведе до нужния резултат /около два месеца е срока, показателен за ефективността от лечението/, трябва да се потърси специалист, който се занимава с болките в гърба. Най-често това е неврохирург или ортопед-травматолог. Много важно за поставяне на правилната диагноза е правилното описание на характера на болката и мястото, където тя се е появила, както и какво лечение е провеждано досега и с какъв ефект. Образното иследване е също почти винаги задължително за поставяне на правилна диагноза.

- Какво образно изследване е необходимо?

- Компютърна томография /КТ/ или магнитно-резонансна томография /МРТ/, като за предпочитане е второто, тъй като при него добре се виждат и меките тъкани. Рентгенът е ефективен само при съмнение за фрактура, деформация на костите или разрушаването им, при някои артрити, обемни процеси като тумори или метастази от злокачествени заболявания и т.н.. Назначеното образно изследване може да се направи срещу заплащане или с направление, издадено от специалист – невролог или ортопед.

- Накъде с готовото образно изследване?

- Когато образното изследване е факт, е необходимо да се върнем при лекаря направил първичния преглед и назначил изследването. Успешното лечение винаги започва с поставяне на точната диагноза.

- Какво могат да предложат лекарите освен консервативно лечение?

- Когато са изчерпани възможностите на всички адекватни консервативни методи на лечение - медикаментозна терапия, самостоятелно или в комбинация с кинезитерапия, физиотерапевтични процедури, промяна на поведенческите стереотипи и т.н. се преминава към по-инвазивно лечение. В стремежа си да се избавят от болката, вече живяли с нея достатъчно дълго, хората често, на този етап, бързо предприемат радикални мерки. Това не е правилното поведение, защото при всяка инвазивна процедура включително и инжекционно прилагане на лекарствен препарат теоретично съществува макар и минимална възможност за усложнения.

- Как и какво инвазивно лечение да изберем?

- Добре е да се обърнете към център и специалисти, с богат опит и широк диапазон на използваните техники на лечение. Съвременната медицина предлага голям спектър от възможности. Редно е да се търси решение на проблема „вървейки” от най-щадящите за нас процедури към по–сериозните оперативни техники. Т.н. миниимално инвазивно лечение включва редица относително нови за България техники, които не причиняват почти никакви травми на организма. Имат кратък болничен престой и бързо възстановяване. Резултатите са идентични като с класическата хирургия, но рисковете са сведени до абсолютен минимум.

- Какво показва практиката в „СБАЛ-Гръбначен център”?

- „СБАЛ – Гръбначен център” АД е единствената болница в България, която е специализирана в лекуване на гръбначни заболявания. Наш приоритет и смисъл са миниинвазивните методи. Четири са медицинските специалности, които се занимават с изучаване и лечение на болките в гърба- неврология, ревматология, неврохирургия и ортопедия и травматология. Всяка от тях има собствени прийоми за лечение и диагностика. Много често пациентите имат два разлини произхода на болката, касаещи повече от една от тези специалности. Комбинацията им в един общ лечебен екип, както е организирана нашата дейност, дава възможност да се разграничат диагнозите и след това да се обединят в едно общо лечение. Спестява се много лутане, ходене от кабинет на кабинет и безполезно лечение, често туширащо един проблем и обострящо друг. Когато и лечението е почти безболезнено и безкръвно, пациентите ни са наистина щастливи.

- Какво трябва да знаят обръщащите се за лечение към „СБАЛ-Гръбначен център” пациенти?

- За поставянето на правилна диагноза е необходимо добро образно изследване. Минимално инвазивното лечение също го изисква, защото работата е много финна и е необходим прецизен образ, даващ насока на оператора къде да насочи инструмента.
Прегледът при нас също е задължително комбиниран – невролог и неврохирург, невролог, ортопед и неврохирург и т.н. Следва анализ на събраната информация и решение за най-подходящия метод на лечение. Трябва да се има предвид, че има заболявания и пациенти, при които не са подходящи или са с малка статистическа вероятност от подобрение минимално инвазивните техники. След лечението задължително има няколко срещи с кинезитерапевт, който ни връща в „училище”, учейки ни как да живеем, съобразявайки се с нашия проблем. Тези срещи са особено важни и в голяма степен предполагат запазването на ефекта от свършената от нас работа. Много често, ние подценяваме действията, които се изискват от нас и след време компрометират добрия резултат. А лечението е процес в който участват и медицинските лица и пациентите равнопоставено.

Болницата има договор с НЗОК.

Прегледите са с предварително записан час на тел. 02/9170950 или 0889797794, всеки работен ден, от 8,00 до 16,00 ч.

Информация може да получите и на сайта на лечебното заведение: www.spine-center.bg