Физическата активност е свързана с подобрение на преживяемостта след инфаркт, съобщиха от Европейското дружество по кардиология, цитирайки проучване в научното сп. European Journal of Preventive Cardiology. 

"Знаем, че правенето на упражнения защитава срещу инфаркт", казва един от авторите на проучването проф. Ева Прескот от Университета в Копенхаген, Дания. "Проучвания върху опитни животни показаха, че при тези, които са физически активни, инфарктът е по-малък и по-рядко има фатален изход. Искахме да видим дали е така и при хората", допълва тя.

Обработени са данните на 14 223-ма души, които никога не са имали инфаркт или инсулт. Нивото им на физическа активност е класифицирано като "заседналост", "ниско", "средно" и "високо". Участниците се проследяват от 2013 г. и оттогава 1664 души са получили инфаркт. От тях 425 са починали на място. 

Изследователите сравнили данните за физическата активност на починалите от инфаркт и на тези, които са оцелели след сърдечния удар. Изводът е, че при физически активните рискът да умрат от инфаркт е по-нисък. 

Открита е и зависимост между степента на тренираност и смъртността от инфаркт. При хората със слаба физическа активност вероятността от смърт при инфаркт е с 32% по-ниска в сравнение с тези, които не се движат, а при хората със средна и висока - с 47% по-ниска. 

Едно от възможните обяснения е, че спортуващите развиват колатерални кръвоносни съдове в сърцето, които "поемат захранването", когато бъде блокирана коронарна артерия. "Редовните упражнения освен това увеличават нивата на химическите субстанции, които подобряват кръвообращението и ограничават щетите върху сърцето при инфаркт", обяснява проф. Прескот. 

Тя уточнява, че са нужни по-детайлни изследвания, преди да се направят строги препоръки, но досега е сигурно, че физическата активност подобрява здравето, увеличава продължителността на живота и си струва човек да е физически активен дори и при развита атеросклероза или преживян сърдечносъдов инцидент.