Тайван стана първата държава в Азия, която забрани консумацията на котешко и кучешко месо, съобщава Independent, цитиран от profit.

Хората, които купуват, продават или ядат месо от котки и кучета, са застрашени от глоби и дори от затвор. Поправките в законите за защита на животните бяха одобрени от законодателния орган на тайванското правителство.

Според тях имената на виновниците ще бъдат публикувани и те могат да получат глоба до 250 000 тайвански долара (8000 американски долара).

В същото време хора, които бъдат обвинени, че преднамерено са измъчвали животни, могат да получат до две години затвор и да бъдат глобени с 2 милиона тайландски долара (65 000 американски долара). Още по-тежки наказания ще се налагат на рецидивисти.

Вестник China Post съобщава, че в някои области на Тайван вече са взети мерки за забрана на консумацията на кучешкото и котешкото месо, но няма национално законодателство срещу тази практика.

Поправките поставят редица въпроси около благосъстоянието на животните и разкриват променящото се поведение на хората в Тайван, където кучетата вече се възприемат все повече като домашни любимци.

Според новия закон разхождането на животни на каишка също става незаконно. Случаи на измъчване на животни предизвикаха гнева на обществото в последно време. Кучешкото месо е популярен деликатес в Азия, но котешкото месо не се консумира толкова често.

“Постепенната забрана в Тайван е част от нарастващата тенденция в Азия за прекратяване на жестоката търговия с кучешко месо и отразява факта, че огромен брой хора в азиатските страни в действителност не ядат кучета и котки и се ужасяват от жестоката и често престъпна търговия“, казва Уенди Хигинс от благотворителната организация за защита на животните Humane Society International.

“Освен това Тайван изпраща силен сигнал до страни, като Китай и Южна Корея, където търговията с кучешко месо продължава да съществува и милиони кучета са убивани чрез побой, обесване или електрошокове, а месото им се използва за храна.

Време е за промяна. Движението за защита на животните се разраства бързо в Азия и призивите за прекратяване на жестокостите над кучета заради месото им се чуват все по-силно“, допълва Хигинс.