Случаите на депресия в света са се покачили с повече от 18 % от 2005 г., информира Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и БТА.

Депресията е водещата причина за влошеното здраве и инвалидност на хората по света, като повече от 300 милиона души страдат от нея. Липсата на подкрепа за психичното здраве заедно с общия страх от стигма води до това, че мнозина не получават лечението, от което се нуждаят, за да живеят здравословен и продуктивен живот.

Световната здравна организация започна кампанията "Депресия: Нека поговорим" за психичното здраве, която цели да се справи със стигмата и погрешното схващане за състоянието.

Депресията повишава риска от някои от най-разпространените болести и психични разстройства, каквито са наркоманията, склонността към самоубийство, диабетът и сърдечно заболяване. Те са сред най-големите убийци на света.

От СЗО казаха, че в много страни няма или има съвсем малка подкрепа за хората с психични разстройства. В по-богатите страни само половината от хората, страдащи от депресия, се лекуват.

Средно само 3 % от бюджетите за здравеопазване на правителствата са предназначени за психичното здраве, като те варират от по-малко от 1 % в бедните държави до 5 % в богатите.