Доц. Иван Костов - досегашният шеф на Първа АГ болница "Св. София" (бившата "Тина Киркова") е новият директор на "Майчин дом", научи "24 часа".

Той е назначен със заповед на здравния министър - вицепремиера Илко Семерджиев и вече е поел функциите си.

Костов е възпитаник на "Майчин дом" - завършил е и е специализирал там, и е хабилитиран доцент по Акушерство и гинекология.

От 10 г. управлява успешно специализирани болници по акушерство и гинекология - първо бе директор на Втора АГ "Шейново", след това на "Св. София". В годините, ръководени от Костов, и двете болници са завършвали с положителен финансов резултат и без просрочени задължения, става ясно от финансовите отчети в Столичната община.

Поемайки ръководството на "Майчин дом", прави безпрецедентен троен шлем - трите болници са водещите, с най-много раждания в страната.

Наскоро Костов си подаде оставката от "Св. София" по свое желание и получи разрешение от принципала на здравното заведение - кмета на София Йорданка Фандъкова. С нея миналата година новият директор на "Майчин дом" направи най-големия в България скринингов проект за рак на гърдата, в който бяха включени 7000 учителки в столицата.

Костов и Фандъкова създадоха и първия общински фонд за инвитро с донорски яйцеклетки, благодарение на който за 1 г. вече са родени 10 бебета.

Доц. Костов е сециализирал в САЩ, Германия, Франция, Италия, Турция и други държави. Сертифициран е и работи активно роботизирана гинекологична хирургия с робота ДаВинчи.

Това е човекът, въвел за първи път у нас цезаровото сечение по типа Мисгав от Израел.

Заедно с доц. Костов в борда на "Майчин дом" влиза и предишният директор на болницата, отскоро - ректор на Медицинския университет - София проф. Виктор Златков.