Доказва го проследяването с преносим апарат за 24 часа, казва проф. Раев.

Има няколко вида кръвно налягане според това къде се мери. Офисно е, ако се измерва в кабинета на лекаря. Домашното човек си мери сам вкъщи или докато е на работа. Най-точно е това с холтер - преносим апарат, който отчита стойностите му на определен интервал от време в течение на 24 часа. Това казва проф. Димитър Раев, дмн, началник на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ “Св. Анна” в София, специалист по клинична хипертония, с диплома от Европейското дружество по хипертония и с два доктората по кардиология.

Мониторингът с холтер включва 70-90 измервания през 15 минути и резултатите са изключително точни. “Известно е, че високото кръвно е рисково за инфаркти и инсулти. Този риск обаче се определя на базата на офисното кръвно налягане - най-неточното от трите вида измервания. Когато ви измерят кръвното в лекарския кабинет, то може да е високо, но премерено вкъщи, се оказва нормално. Ако ви сложим холтер, то пак може да се окаже нормално. Това е т.нар.

хипертония

от бялата

престилка

Във връзка с несъвпаденията има четири вида феномени при хипертониците”, обяснява специалистът.

При първия налягането е нормално и при двата вида измервания - в медицинска среда и с холтер, т.е . резултатите съвпадат. При втория се говори за истинска трайна хипертония, когато и офисното, и амбулаторното налягане е високо. При третия офисното налягане е високо, а амбулаторното е нормално (хипертония от бялата престилка). При последния офисното кръвно е нормално, но амбулаторното е високо. Това е т.нар. маскирана хипертония, която може да се установи само с холтер. Най-често се среща при хора, които приемат медикаментите си за кръвно само сутрин.

“Пациентът сутринта си пие хапчето. Когато отиде в клиниката към 10-11 часа и там му премерят кръвното, то се оказва в норма, тъй като тогава ефектът на лекарството е най-силен. Когато му се постави холтер, той отчита, че когато човек си отиде вкъщи, кръвното му започва да се повишава и през целия ден остава високо до следващата сутрин. Тези случаи на маскирана хипертония демонстрират колко ценна информация дава 24-часовото проследяване. С него се спестява ненужно лечение при хипертонията от бялата престилка”, обяснява проф. Раев. Той ототкроява и ефект на бялата престилка, когато на фона на лечение при измерване в медицинска среда налягането е по-високо, отколкото е реално в обичайна за пациента среда. Разказва, че САЩ са единствената държава, в която се изисква холтер за поставяне на началната диагноза хипертония и се реимбурсира от здравните каси. Американците са преценили, че икономическият ефект от спестеното ненужно лечение на хипертонията на бялата престилка надвишава цената на едно холтер мониториране, дава пример специалистът.

Има няколко вида маскирана хипертония, посочва проф. Раев. Например човек се събужда с високо кръвно, взима си лекарствато и то се нормализира. Но тези няколко часа, докато хапчето понижи кръвното, се оказват важни, дори фатални понякога.

Около 40% от

инфарктите и

50% от инсултите

настъпват

в първите 3 часа

след ставане

от сън

Има тенденция артериалното налягане в този отрязък от време да се повишава. При хора с нормално кръвно също има леко повишаване малко преди събуждане и след ставане, което е нормално - подготовка на организма за настъпващия ден. При хипертониците този феномен е по-изразен и оттам идват неблагоприятните моменти. В нашата база данни има пациенти, при които разликата между най-ниското нощно налягане по време на сън и най-високото сутрешно в първите три часа след ставане от сън е 100-120 мм живачен стълб, споделя опита си проф. Раев. “Това означава, че човек спи с кръвно 120, събужда се, става и в момента на изправянето от леглото налягането му достига стойности 200-220. Това са единични случаи, но

при много

пациенти има

по-голяма от

нормалната

разлика от 30-40

мм живачен

стълб

и при тях рискът от сърдечносъдови усложнения е по-висок. При тях често се откриват преживени “тихи” (без симптоми) инсулти. Големите амплитуди за кратко време обясняват инфарктите и инсултите.

Преди година в Европейския център по хипертония към “Св. Анна” правят проучване, в което участват около 500 техни пациенти с нормално офисно налягане. “Оказа, че 60% от тях имат маскирана сутрешна хипертония - подчертава проф. Раев. - Това означава, че при измерване на кръвното в лекарски кабинет около 60% от пациентите се заблуждават, че то е нормално.”

Вече се произвеждат хапчета, в които са включени 2-3 медикамента и те действат в продължение на 24 часа. “Установяваме, че при пациенти, които приемат хапче за кръвно само сутрин, най-често има маскирана сутрешна хипертония, отбелязва проф. Раев. - На тях предписваме специален медикамент, който да взимат вечер и да покрие сутрешния пик.”

Друг вид маскирана хипертония е нощната - тя може да се проследи и докаже единствено с холтер. Има и изолирана нощна хипертония. При нея налягането е нормално през деня, но нощем е високо. Причините са неврогенни, задържане на вода, сол в храната. А

нощното

налягане е

най-точният

индикатор за

риска от

усложнения

при хипертония

Напоследък се предпочита терапията да се води съобразно холтер мониторирането. Дозата на медикаментите и времето на прием се определя по данните от 24-часовото проследяване. То дава денонощната крива на промяната на кръвното и веднага се вижда по кое време е най-добре пациентът да приема медикамент. Има лекарства, с които се понижават сутрешните високи стойности на кръвното, и други за нощното, казва кардиологът.

Четири типа са хипертониците според промяната на нощното кръвно спрямо дневното. За определянето се използва се индекс в проценти.

Нормално е

нощното

налягане да е с

10-20% по-ниско

от дневното

– така е при първия тип хипертоници. Спадът на налягането нощем е естествен. Когато спадът на нощното налягане е повече от 20%, рискът от инфаркт и инсулт леко се увеличава и това се отнася за втория тип.

При третия тип няма никакъв нощен спад - налягането нощем е каквото е и през деня. Тук рискът от инфаркт и инсулт е по-висок, отколкото при първите две групи.

При четвъртата група нощното налягане е по-високо от дневното и прогнозата е най-лоша, дава пример проф. Раев.

Когато е нарушен нощният спад на кръвното, това означава, че органите, които обикновено страдат от хипертонията, вече са увредени. Има лекарства, с които нощното кръвно може да се коригира, когато се налага. Определят се на базата на голям набор специфични за хипертонията изследвания.