На читателския въпрос отговаря доц. д-р Румяна Кръстева, дм, Клиника по нефрология, УМБАЛ “Александровска

Циститът е инфекция, ограничена в епитела на пикочния мехур. Среща се най-вече при жени без структурни и функционални аномалии на уринарния тракт. Рецидивиращи цистити се наблюдават при 10% от жените. За рецидивиращи уроинфекции се говори при повече от 3 три епизода на уроинфекция годишно.
Причините за рецидиви са много – самолечение или неадекватно лечение, лоша лична хигиена, намален прием на течности, обезводняване, поставяне на катетър. Честите и безразборни антибиотични курсове водят до селекциониране на резистентни щамове бактерии, до чести рецидиви, до чревна и вагинална дисбактериоза и до гъбични инфекции.
Рецидивиращите
цистити налагат
изясняване
на причината. Извършват се консултации с гинеколог и с уролог.
Болните скарцином (тип злокачествен тумор) на пикочния мехур също може да бъдат засегнати от хроничен цистит. Туморите на пикочния мехур са от най-често срещаните злокачествени заболявания на пикочно-половата система. Причината за карцином на пикочния мехур остава неизвестна. Като увреждащи фактори се приемат алфа-бета-нафтиламините. Значение се отдава на задържането на урина, тютюнопушене, на злоупотреба с кафе, с аналгетици, някои цитостатици, тежки метали. Рискът нараства с възрастта и по-рядко се наблюдава под 40-годишна възраст.
Влияе
пушенето
Намира се връзка между продължителността на тютюнопушенето и риска от карцином на мехура. Около половината от всички видове рак на пикочния мехур както при мъжете, така и при жените са при пушачите. Не се установява по-висока честота сред пасивните пушачи.
Инфекциите на пикочните пътища, на пикочния мехур, постоянен катетър в пикочния мехур и други причини за хронично дразнене на мехура са свързани с рака на пикочния мехур (особено плоскоклетъчния карцином на пикочния мехур), но не е ясно дали те действително водят до рак на пикочния мехур. Проучвания намират, че 2 до 10% от болните с параплегия и постоянен уретрален катетър развиват карцином на мехура.
Шистозомиазата - инфекция с паразитен червей в пикочния мехур, също е рисков фактор за рак на пикочния мехур. В страни, където тази паразитоза е разпространена (главно в Африка и Близкия изток), много по-често се наблюдава плоскоклетъчен рак на пикочния мехур. Това е изключително рядка причина за рак на пикочния мехур в европейските страни.
Изследователите предполагат, че
хроничното
възпаление
води до повишено клетъчно размножаване и промени в лигавицата на пикочния мехур, които потенциално могат да станат злокачествени.
При рецидивиращи цистити, при съмнение за тумор на мехура е важно провеждането на образни изследвания като сонография, компютърно-аксиална томография, магнитен резонанс.
Основното
диагностично
средство е
цистоскопията
Методът позволява оглед на целия мехур и може да се вземе хистологичен биопсичен материал от съмнителни места.