Центърът за превенция на захарен диабет в УМБАЛ „Александровска" съвместно със Сдружение ВИОМ организират безплатни ехографски прегледи на щитовидната жлеза и безплатно измерване на гликиран хемоглобин, съобщиха от болницата.

Предварително записване се прави на тел.: 0879 878 051 между 8 и 12 ч.

Препоръчително е за захарен диабет да се консултират хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечносъдово заболяване, възраст над 45 години, обясниха от болницата.

За заболявания на щитовидната жлеза е желателно да се консултират граждани, които не са правили ехографски преглед на щитовидната жлеза досега и имат някои от следните оплаквания: промяна в теглото без видима причина; умора, слабост, понижена работоспособност; чувство за потиснатост или депресия; нарушения на съня; напрежение, тревожност и безпокойство; ускорен или забавен пулс.

Прегледите и изследванията ще се проведат в периода април - май в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница. Той е на 1-ия етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Превантивният център работи от 2 г. и разполага с най-модерна апаратура за ранна диагностика на диабета и неговите усложнения, за обективизиране на съдовите промени в различните етапи на атеросклеротичния процес, ендотелната дисфункция, автономната и соматична невропатия, промените в ретината и др. Захарният диабет тип 2 и заболяванията на щитовидната жлеза са най-честите ендокринни заболявания. Важно е да се откриват и лекуват навреме, преди да са настъпили уврежданията на прицелните органи, съветват лекарите.