На читателския въпрос отговаря проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло

Когато се говори за алергия, се разбира наследствено имунно заболяване. Развива се носна хиперактивност с оток на лигавицата, повишена секреция и кихавица. Причината е реакция антиген - антитяло с отделяне на имунни антитела и развитие на бърза реакция. Антигените са с химическа структура и се срещат с различни източници в природата (цветен прашец, домашен и книжен прах, различни храни, газове и др.).

При някои хора настъпват остър оток и обилна секреция на носната лигавица, без да е налице имунна реакция. Причината са не химични, а физични дразнители - студ, топлина, влага и др. Клиничната картина на тази хрема е също като при алергичната, но без реакцията антиген - антитяло. Лигавицата на носа се подува, кихавицата е обилна, от носа изтича водниста материя. Някои хора например при ставане от топлата постеля и стъпване на студения под получават такъв пристъп. В случая провокатор е студеният под. Този проблем има класическо название вазомоторна хрема, вегетоневроза или неврорефлекторен ринит. Физичните фактори, в случая студът, отключват реакция на нервните окончания, повишава се пропускливостта на стените на кръвоносните съдове на носната лигавица, в резултат на което се отделят обилни секреции. Подобна реакция от топлина се наблюдава на морския бряг, когато летовник под въздействие на слънчевите лъчи получава залп от кихавица. Това е също изява на неврорефлекторен ринит, но от друг физичен фактор. За разлика от пристъпите от алергична хрема първата изява на вазомоторен ринит е по-честа във възрастта 30-40 години. Обяснение на този факт няма.

При съмнение за вазомоторна хрема първо се извършва тестуване, за да се отхвърли алергичният ринит. Липсата на реакция към алергичните вещества ни насочва към вазомоторна хрема. Необходимо е да се направи кръвна проба, за да се изследват криоглобулините (антитела срещу студ). При такова изследване криоглобулините са значително над нормата.

Лечението на “студова” алергия става с медикаменти, които подготвят организма за студ, и се провежда няколко години преди настъпване на зимата. Резултатите са добри.