Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров е новият председател на Съюза на българските медицински специалисти (СБМС), съобщиха от ВМА.

Това е най-голямото обединение на медицинските научни организации у нас, като в него членуват повече от 70 дружества с над 10 000 членове.

Председател на Управителния съвет на СБМС е проф. Николай Петров, а научен секретар - проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска". 

Членове на УС са още проф. Крум Кацаров от ВМА, доц. Димитър Буланов от Александровска болница, проф. Генчо Начев, директор на специализираната болница "Св. Екатерина", проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Иван Миланов, директор на университетската неврологична болница "Св. Наум", проф. Татяна Бенишева от Медицинския университет - София, проф. Виктор Златков, ректор на МУ-София, проф. Асен Николов от университетската АГ болница "Майчин дом", проф. Асен Гудев от ИСУЛ и досегашен председател на съюза,  проф. Стоян Миланов от "Пирогов", проф. Георги Тодоров от Александровска болница.

В предмета на дейност на съюза влизат: осъществяване на продължаващо медицинско обучение и продължителното професионално развитие на лекари и други специалисти с висше образование, които работят в областта на медицинатаи здравеопазването при условия и по ред, определени в нормативни актове, чрез системата на продължаващото медицинско обучение като съвременна система за обучение и квалификационна оценка на лекарите; осъществяване на дейност с цел въвеждане в Република България на международно приетите принципи и норми в областта на продължаващото медицинско обучение, за въвеждане на международни стандарти, както и за въвеждане на международно признати методи на качествен контрол в сферата на продължаващото медицинско обучение; осъществява сътрудничество със сродни европейски и международни организации.

Сред основните цели на съюза са: извършване на дейност с цел постигане и поддържане високо ниво на професионалната квалификация на лекари и други специалисти с висше образование, които работят в областта на медицината, координиране; подпомагане на дейности, извършвани от специализираните медицински дружества и сдружения; сътрудничество на съюза и и неговите членове с международни медицински организации и със сродни организации в чужбина – за най-бързо пренасяне постиженията на медицината на другите страни в България и за популяризиране на българската медицинска наука в други страни.