Учени от университета в Умео, Швеция, установиха, че засегнатите от тежка форма на псориазис мъже са повече от страдащите от заболяването жени, съобщи ЮПИ, цитиран от БТА. 

Изследването обхванало 5438 пациенти, засегнати от псориазис, в Швеция. Резултатите показали, че случаите на тежка форма на заболяването са значително по-малко сред жените, отколкото сред мъжете. Това трябва да накара лекарите да държат сметка за пола при диагностицирането и лечението на псориазис, отбелязаха авторите на изследването.

"Получените резултати разкриват, че различията между двата пола при употребата на лекарства срещу псориазис могат поне отчасти да се обяснят с повечето случаи на тежка форма на заболяването сред мъжете", заяви Маркус Шмит-Егенолф от екипа.

Изследването е базирано върху използване на т.нар. PASI индекс (Psoriasis Area Severity Index), с който се определя сериозността и степента на разпространение на заболяването. Констатирано било, че въпросният индекс сред жените е 5,4, т.е. значително по-малък е в сравнение с този сред мъжете - 7,3.

"От повече от 70 години експерти в областта на борбата с псориазиса спекулират, че жените са с по-лека форма на псориазис в сравнение с мъжете - отбеляза Шмит-Егенолф. - Изследването ни за пръв път фокусира вниманието върху различията между двата пола при тежка форма на заболяването, като използва PASI индекс. Резултатите позволяват да се провери тази теза в национален мащаб."

Ученият допълни, че са нужни допълнителни изследвания, за да се опознаят свързаните със заболяването специфични различия между пациентите.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Clinical Dermatology