Мъже, които се били подложили на хирургична операция заради рак на простатата и вече не можеха да имат ерекция, отново правят секс благодарение на терапия на базата на стволови клетки, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

8 от участвалите в изследването и подложили се на терапията 21 мъже възвърнали сексуалните си функции. Макар и предварителни, получените резултати са обещаващи, увериха учените.

Резултатите от изследването ще бъдат представени днес на конгрес на Европейската асоциация по урология в Лондон от учени от университета в Одензе, Дания.

Пациентите били засганати от последствията от радикална простатектомия, на която се подложили в рамките на лечение срещу рак на простатата. Учените използвали стволови клетки, отстранени от мастни тъкани в коремите на пациентите чрез липосукция под пълна упойка. Нито един от пациентите нямал значими странични ефекти вследствие на интервенцията по време на тестовете и една година след тях. Стволовите клетки били инжектирани в пенисите им.

6 месеца след лечението 8 от участниците възстановили ерекцията си и можели да правят секс. Подобреното им състояние останало непроменено една година.

Благотворният ефект без употреба на медикаменти, като например виагра и "Cialis", бил наблюдаван единствено у пациенти, които не страдат от инконтиненция (изпускане на урина). Инконтиненцията е сред рисковете, свързани с цялостното изрязване на простатата.

За пръв път терапия със стволови клетки позволи на пациенти да възвърнат ерекцията си и да правят секс, поясниха учените. Изследването първоначално целяло да се провери безвредността на метода, но получените резултати навеждат на мисълта, че чрез него е възможно да се лекуват пациенти, които имат проблеми с ерекцията поради други причини, като например диабет. Все пак става въпрос за малко изследване, което не включва контролна група участници, отбелязаха учените.