Изследване на учени от университета Джонс Хопкинс допринесе за откриването на нова генна терапия, която може да възстанови слуха и да намали световъртежа у животни, засегнати от синдрома на Ъшър, съобщи ЮПИ.

Данни на Американските центрове за контрол и превенция на болестите сочат, че един на всеки трима души на възраст между 65 и 74 години в САЩ е засегнат от загуба на слуха и че що се отнася до над 75-годишните, засегнатите от загуба на слуха са повече сред мъжете, отколкото сред жените.

Учени от Медицинския институт към университета Джонс Хопкинс и Националния институт по глухота и други комуникативни разстройства в САЩ прибегнали до генна терапия, за да възстановят слуха и равновесието у генномодифицирани мишки, засегнати от синдрома на Ъшър - генетично заболяване, причиняващо частична или цялостна загуба на слуха в резултат на аномалии във вътрешното ухо и евентуална загуба на зрението след време.

На генна терапия било подложено вътрешното ухо у мишки, които били генномодифицирани, за да са носители на ген, свързан със синдрома на Ъшър. Гризачите били глухи и имали проблеми с равновесието от раждането си. След терапията обаче свързаните с равновесието им функции почти напълно се въстановили и се подобрил слухът им.

"Генната терапия на вътрешното ухо е с огромен потенциал и предлага нови пътища, чрез които да се окаже помощ на пациенти, засегнати от загуба на слуха и световъртеж", заяви д-р Уейд Чиен от екипа.

Учените все пак предупреждават, че резултатите са предварителни и че трябва да се извършат изследвания с хора, за да се докаже ефикасността на терапията.